Przepis na sernik z wiaderka, że ojejku! Wychodzi za każdym razem puszysty, piankowy i pyszny

Weekend bez domowego sernika to nie weekend! Jeśli chcesz zaskoczyć gości pysznym deserem o puszystej, niemal piankowej konsystencji, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest niezastąpiony w przypadku wyśmienitych, a zarazem prostych wypieków.

Słodka przekąska idealna na weekend? Najlepiej sprawdzi się sernik z wiaderka. Nic dziwnego, tym bardziej że ten z naszego przepisu jest lekki, puszysty i obłędnie serowy. To absolutny sztos i wychodzi za każdym razem. Jest przetestowany, smaczny i nie taki drogi jak z cukierni! 

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Przepis na sernik z wiaderka. Weekendowy stół bez niego będzie pusty

Przygotowanie doskonałego sernika wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Jeśli będziesz podążać za wskazówkami z naszego przepisu, już wkrótce poczęstujesz bliskich smakowitym wypiekiem. Zarezerwuj chwilę czasu w ciągu nadchodzących dni na zrobienie poniższego ciasta.

Składniki na ciasto:

  • 180 g masła,
  • 160 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 370 ml mleka,
  • 180 ml oliwy lub oleju,
  • 6 żółtek,
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g).

Składniki na pianę:

  • 10 białek,
  • 260 g cukru,
  • szczypta soli.

Najlepszy sernik na każdą okazję. Sposób przygotowania

Jajka rozbij, po czym oddziel białka od żółtek. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. W kolejnym kroku wylej ją na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Równomiernie rozsmaruj ciasto cienką warstwą po całej powierzchni formy.

W dalszej kolejności przygotuj masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj ser mielony z wiaderka, budynie w proszku oraz oliwę bądź olej i mleko. Dokładnie wszystko zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę. 

Teraz przyszedł czas na piankę. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Kiedy powstanie biała piana, zacznij dosypywać do niej cukru. Całość zmiksuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostało już jedynie wymieszać masę serową z pianką, a na koniec wylać ją na ciasto. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. godzinę. Pamiętaj, aby w tym czasie nie otwierać drzwi urządzenia.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale odczekaj chwilę, zanim wystawisz ciasto. Kiedy całkowicie ostygnie, schowaj deser do lodówki, a na następny dzień pokrój i zaserwuj zachwyconym gościom. Przed pokrojeniem możesz go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.