Słodka przekąska idealna na weekend? Najlepiej sprawdzi się sernik z wiaderka. Nic dziwnego, tym bardziej że ten z naszego przepisu jest lekki, puszysty i obłędnie serowy. To absolutny sztos i wychodzi za każdym razem. Jest przetestowany, smaczny i nie taki drogi jak z cukierni!
Przygotowanie doskonałego sernika wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Jeśli będziesz podążać za wskazówkami z naszego przepisu, już wkrótce poczęstujesz bliskich smakowitym wypiekiem. Zarezerwuj chwilę czasu w ciągu nadchodzących dni na zrobienie poniższego ciasta.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę serową:
Składniki na pianę:
Jajka rozbij, po czym oddziel białka od żółtek. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. W kolejnym kroku wylej ją na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Równomiernie rozsmaruj ciasto cienką warstwą po całej powierzchni formy.
W dalszej kolejności przygotuj masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj ser mielony z wiaderka, budynie w proszku oraz oliwę bądź olej i mleko. Dokładnie wszystko zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.
Teraz przyszedł czas na piankę. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Kiedy powstanie biała piana, zacznij dosypywać do niej cukru. Całość zmiksuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostało już jedynie wymieszać masę serową z pianką, a na koniec wylać ją na ciasto. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. godzinę. Pamiętaj, aby w tym czasie nie otwierać drzwi urządzenia.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale odczekaj chwilę, zanim wystawisz ciasto. Kiedy całkowicie ostygnie, schowaj deser do lodówki, a na następny dzień pokrój i zaserwuj zachwyconym gościom. Przed pokrojeniem możesz go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!