Siostra Anastazja podaje wielkanocny żurek z tym dodatkiem. Teściowa będzie zachwalać go aż do Wigilii

Już w niedzielę w każdym domu pojawi się na stole aromatyczny żurek lub biały barszcz. Te dwie potrawy są symbolem Wielkanocy, a bez nich święta nie mają takiego smaku. Siostra Anastazja podzieliła się jednak sposobem, jak jeszcze urozmaicić te potrawy. Jest naprawdę pyszny i wyjątkowy.

Siostra Anastazja zasłynęła z kultowych receptur, które teraz odtwarzają miłośnicy kuchni polskiej. W przepisach widzimy tradycyjne smaki, które połączone są nieoczywistymi owocami, warzywami lub przyprawami. Znana kucharka duchownych postanowiła również podzielić się swoim oryginalnym spojrzeniem na Święta Wielkanocne. Obok klasycznych przepisów pojawiły się receptury, które nieznane są większości. Dzięki temu można odkryć nowe smaki i zaskoczyć czymś swoich bliskich.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Nieoczywistą, ale bardzo smaczną propozycją, okazują się plackanki wielkanocne. Co to takiego? Połączenie białego sera, jajek i ulubionych ziół. Wymieszane składniki formuje się w płaski placek, a następnie zapieka w niewielkiej temperaturze. Taki wypiek siostra Anastazja serwuje wraz ze świątecznym żurkiem. Podobno smakuje rewelacyjnie, dlatego w tegoroczne Święta Wielkanocne warto to wykonać. Dzięki temu tradycyjne smaki zostaną przełamane niekonwencjonalnym produktem. Przedstawiony placek również dobrze smakuje z innymi zupami. Jego smak dobrze podkreśli np. barszcz biały.

Przepis na plackankę wielkanocną siostry Anastazji

Składniki

  • 500 g sera białego,
  • 4 żółtka,
  • dowolne zioła,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Ser zmiel, białka oddziel od żółtek. Te drugie dodaj do miski z serem, wsyp zioła i sól.
  2. Wszystko dokładnie wyrabiaj do połączenia składników. Masa powinna być jednolita.
  3. Tak przygotowaną masę umieść w czystej ściereczce lub w pieluszce tetrowej. Dokładnie zawiń i odciśnij.
  4. Następnie umieść zawinięty ser na talerzu i dociśnij go drugą płaską deseczką.
  5. Taki placek przenieś na blaszkę i włóż do rozgrzanego do 60°C piekarnika. Tam przez kilka minut ma się podpiec.
  6. Serek podziel na mniejsze kawałki i podawaj wraz z żurkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.