Na święta podaj jajka z tymi sosami. Poznasz je i raz na zawsze odrzucisz majonez

Wielkanoc to czas, gdy królują jajka, które podajemy na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest ten, gdy układamy je na półmisku i dekorujemy majonezem. W tym roku zapomnij o takiej formie i postaw na coś innego. Wybór sosu ułatwią poniższe propozycje. Wszystkie smakują obłędnie.

Święta Wielkanocne to czas tradycyjnych dań, które często zawierają jajka jako jedną z głównych składników. Aby urozmaicić smak potraw, warto sięgnąć po różnorodne sosy, które nie tylko dodadzą świeżości, lecz także zaskoczą swoim wyjątkowym smakiem. Poniżej przedstawiamy cztery przepisy na sosy idealne do jajek, które z powodzeniem zastąpią klasyczny majonez.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Sos chrzanowy z koperkiem

Składniki

  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • sól i  pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z chrzanem. Dodaj posiekany koperek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem. Taki sos podawaj z ugotowanymi jajkami.

Sos musztardowo-miodowy

Składniki

  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj musztardę francuską z miodem i octem jabłkowym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Przed podaniem przelej sos do rondelka i podgrzej na małym ogniu. Gotowym polej ugotowane jajka.

Sos koperkowo-śmietanowy

Składniki

  • 250 ml gęstej śmietany,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj gęstą śmietanę z posiekanym koperkiem. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.

Sos czosnkowy z jogurtem

Składniki

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z jogurtem naturalnym.
  2. Do składników dodaj również posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na około godzinę.
Więcej o: