Te jajka najszybciej znikną ze świątecznego stołu. Ich wygląd przyciąga wzrok, a to zasługa soku

Wielkanocnym symbolem są oczywiście jajka i je podaje się z różnymi dodatkami i w różnych formach. My także chcemy pokazać nowy sposób na ich przyrządzenie. Gdy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je zrobić. Ich wygląd to jedno, ale smak naprawdę zniewala.

Wielkanoc to nie tylko czas tradycyjnych potraw, a także możliwość na odkrywanie nowych smaków. Takie oryginalne przysmaki nie tylko zachwycają nasze kubki smakowe, a także świetnie się prezentują. Jednym z takich niezwykłych specjałów są jajka faszerowane rzodkiewką, które nie tylko cieszą oko swoim pięknym różowym kolorem, ale również zachwycają podniebienie.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Sekretem tych jajek jest nie tylko krem z rzodkiewki, ale również sposób ich przygotowania. Jajka, zanim zostaną faszerowane, są moczone w soku z buraka. Dzięki temu nabierają delikatnego różowego koloru, który nie tylko dodaje im atrakcyjności wizualnej, ale także zachęca do degustacji. Jajka te to nie tylko wyjątkowy przysmak na świątecznym stole, ale również doskonała propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnych sposobów na podanie tradycyjnych jajek na twardo. Połączenie delikatnego smaku jajek z wyrazistym smakiem rzodkiewki tworzy niezwykłe doświadczenia kulinarne.

Przepis na różowe jajka faszerowane rzodkiewką

Składniki

  • 6 jajek
  • 4 rzodkiewki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek,
  • 250 ml soku z buraków.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku z wodą i gotuj je przez około 10 minut. Przez ten czas powinny ugotować się na twardo. Następnie odstaw je do wystudzenia, obierz i umieść w naczyniu, w którym znajduje się sok z buraków. Pozostaw je w nim na około 30 minut.
  2. Po tym czasie odsącz jajka z soku i przekrój je na pół. Wyjmij z nich żółtka i umieść je w misce.
  3. Do żółtek dodaj posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek, majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgnieć składniki za pomocą widelca, do połączenia.
  4. Napełnij każdą połówkę jajka przygotowaną masą rzodkiewkową. Gotowe jajka umieść w lodówce, by przed podaniem mogły się schłodzić.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.