Wędzenie kiełbasy to jedna z najstarszych form konserwowania żywności. Dzięki temu wydłuża się termin do spożycia. Proces ten zyskał na popularności nie tylko ze względu na wydłużenie przydatności do spożycia, ale również ze względu na niezwykły smak i aromat takich potraw - w tym właśnie kiełbas. Sam proces polega przede wszystkim na tym, że produkt przetrzymywany jest przez pewien czas w dymie wędzarniczym w określonej temperaturze. Dzięki temu przechodzi zapachem drewna, zmienia kolor i nabiera charakterystycznego smaku.
Decydując się na przyrządzenie wędzonej kiełbasy, zaczynamy się zastanawiać, jakie mięso do wędzenia kiełbasy nada się najlepiej. Okazuje się jednak, że jak w większości przypadków w kuchni, tak i tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od naszych, indywidualnych preferencji. Prawda jest bowiem taka, że każdy rodzaj mięsa będzie dobrym wyborem. Domowa wędzona kiełbasa może być zatem zrobiona np. z wieprzowiny, wołowiny, indyka lub też być mieszanką kilku mięs. To, co jednak będzie wspólne dla wszystkich to to, że niezbędnym składnikiem jest tłuszcz. Dlatego w składzie farszu takiej kiełbasy musi znajdować się słonina lub boczek.
Tu znajdziesz przepis na domową kiełbasę.
Warto poznać podstawowe zasady, by wiedzieć, jak przebiega wędzenie kiełbasy. To, jaka temperatura będzie najbardziej odpowiednia, ma tu kluczowe znaczenie. Dlatego trzeba też zdecydować, jaką metodę wędzenia się zastosuje. Jeśli wykonuje się wędzenie w rzadkim dymie, to będzie to ok. 50 - 60 stopni Celsjusza. Tutaj istotne jest, by kiełbasa wyschła. Jeśli natomiast chce się wykonać wędzenie z pieczeniem, to proces przebiega w temperaturze do 90 stopni Celsjusza, a temperatura wewnątrz kiełbasy powinna wynosić ok. 70 stopni Celsjusza. Natomiast wędzenie na gorąco to używanie właśnie wysokich temperatur - nawet 90 stopni Celsjusza.
W gotowaniu dość często potrzebna jest cierpliwość. Dotyczy to zwłaszcza potraw, których przygotowanie pochłania więcej uwagi. Tak też jest, jeśli chodzi o wędzenie kiełbasy. Ile czasu potrzeba zatem na wędzenie kiełbasy? Można pytać, a odpowiedź jest bardziej złożona, bo proces dzieli się na etapy.
Najpierw kiełbasa włożona do wędzarni, musi być osuszona. Dzieje się to w dość niskiej temperaturze, bo ok. 30 stopni Celsjusza i trwa od 60 do 90 minut. Następnie temperatura powinna być podwyższona do ok. 70 stopni Celsjusza i ta zasadnicza część wędzenia będzie trwał 3-5 godzin. Czas zależy tutaj od wielkości kiełbasy i efektu, który chce się osiągnąć. Następnie ma miejsce pieczenie, które trwa już tylko ok. 30 minut, ale za to w wysokiej temperaturze, bo ok. 90 stopni Celsjusza. Całe wędzenie kiełbasy trwa więc kilka godzin.
Jakie drewno będzie najlepsze do wędzenia kiełbasy? Poleca się przede wszystkim drewno drzew liściastych, jak olcha, buk czy dąb, ale można wybierać także wśród drewna drzew owocowych, np. wiśni, śliwy czy jabłoni. Trzeba tylko zdecydować, czy posmak pozostawiany przez określone drewno pasuje nam do rodzaju mięsa użytego do zrobienia kiełbasy. Możliwości jest wiele, ale można też po prostu przetestować przy kolejnych wędzeniach różne drewna i wybrać to, które odpowiada nam najbardziej.
Zobacz też: Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów