Czy ktoś powiedział, ze tradycyjna, polska kuchnia jest nudna? Dla zniechęconych domowymi specjałami mam klasykę klasyki w nieco innym wydaniu. Mowa tu o nietypowych gołąbkach w mini wersji, które nie tylko wyglądają zjawiskowo, ale równie dobrze smakują. Cały sekret tkwi w soczystym farszu i warzywie zastępującym liście kapusty.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbkowy zawrót głowy, czyli obiadowa klasyka w odmiennej i ciekawej wersji
Gołąbki nie zawsze muszą smakować tak samo, chociaż nie da się ukryć, że te z przepisu babci podbiją każde podniebienie. Jeśli jednak szukasz ciekawej alternatywy dla kapuścianych zawijasów, postaw na farsz zawinięty w nieco innym warzywie. Mowa tu o... cebuli! Ten zaskakujący zamiennik może równie dobrze smakować, a także obłędnie się prezentować, a wszystko zależy tu od starannych przygotowań no i rzecz jasna w dodatkach.
Jak zatem przygotować cebulowe gołąbki? To dziecinnie proste, a wystarczy zadbać o dorodne i duże warzywa, które następnie obieramy, tworząc zamiennik kapustki. Później możemy zająć się farszem - tu z kolei panuje zupełna dowolność - świetnie będzie smakować wersja wege np. z pieczarkami czy pomidorami, ale i mięsny specjał z mielonym i ryżem (jak w standardowych gołąbkach). Wszystko starannie zawijamy i zapiekamy pod pomidorową pierzynką. Takie danie nie tylko zrobi wrażenie, ale i zostanie zapamiętane na długo.
Przepis na gołąbki inaczej - cebulowe zawijasy z farszem i pomidorowym sosem
- 4 duże cebule,
- 300 g mięsa mielonego,
- 100 g ryżu,
- marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- mała cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz.
Sos pomidorowy:
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 300 ml wody lub wywaru,
- 2 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początek nasze zawijasy. Cebulę obierz z łupin i delikatnie natnij ją na środku. W ten sposób będziemy mogli ściągać jej warstwy.
- Aby ułatwić cały proces, warzywo blanszujemy - wówczas warstwy będą schodzić bez stawiania oporu.
- Bierzemy się teraz za farsz. Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach, a seler pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa wrzuć teraz na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż, aż warzywa nabiorą kolorów - na koniec dodać koncentrat i wszystko starannie zamieszaj.
- Podsmażone warzywa połącz z ugotowanym ryżem i mięsem mielonym. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Masę ugniataj przez kilka minut.
- Pora na zawijanie. Płaty cebuli nadziewaj farszem i dokładnie zawijaj, tworząc mini pakunki przypominające cukierki.
- Cebulowe gołąbki układaj ciasno, obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
- Zrób sos. W rondelku podgrzej wywar, po chwili dodaj przecier lub passatę oraz wszystkie przyprawy. Gotuj, aż wszystko się ładnie zredukuje.
- Gołąbki zalej sosem i piecz w 180 stopniach przez 35 minut pod przykryciem. Później ściągnij pokrywkę bądź folię i piecz kolejne 15 minut, smacznego!