Gołąbki w tym wydaniu to kosmos. Zawijam soczysty farsz w nietypowe warzywo i wszystko zapiekam

Na klasycznych gołąbkach świat się nie kończy, właśnie dlatego warto spróbować zrobić je w tym szalonym i obłędnie smacznym wydaniu. Warzywne zawijasy wystarczy hojnie napakować farszem i otulić nietypowym warzywem, które zastąpi tradycyjną kapustę. Całość wypada smacznie i oryginalnie, szczególnie jeśli zadbamy o zapiekanie pod pomidorową pierzynką.

Czy ktoś powiedział, ze tradycyjna, polska kuchnia jest nudna? Dla zniechęconych domowymi specjałami mam klasykę klasyki w nieco innym wydaniu. Mowa tu o nietypowych gołąbkach w mini wersji, które nie tylko wyglądają zjawiskowo, ale równie dobrze smakują. Cały sekret tkwi w soczystym farszu i warzywie zastępującym liście kapusty

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbkowy zawrót głowy, czyli obiadowa klasyka w odmiennej i ciekawej wersji 

Gołąbki nie zawsze muszą smakować tak samo, chociaż nie da się ukryć, że te z przepisu babci podbiją każde podniebienie. Jeśli jednak szukasz ciekawej alternatywy dla kapuścianych zawijasów, postaw na farsz zawinięty w nieco innym warzywie. Mowa tu o... cebuli! Ten zaskakujący zamiennik może równie dobrze smakować, a także obłędnie się prezentować, a wszystko zależy tu od starannych przygotowań no i rzecz jasna w dodatkach. 

Jak zatem przygotować cebulowe gołąbki? To dziecinnie proste, a wystarczy zadbać o dorodne i duże warzywa, które następnie obieramy, tworząc zamiennik kapustki. Później możemy zająć się farszem - tu z kolei panuje zupełna dowolność - świetnie będzie smakować wersja wege np. z pieczarkami czy pomidorami, ale i mięsny specjał z mielonym i ryżem (jak w standardowych gołąbkach). Wszystko starannie zawijamy i zapiekamy pod pomidorową pierzynką. Takie danie nie tylko zrobi wrażenie, ale i zostanie zapamiętane na długo. 

Przepis na gołąbki inaczej - cebulowe zawijasy z farszem i pomidorowym sosem

  • 4 duże cebule,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 100 g ryżu,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz.

Sos pomidorowy

  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 300 ml wody lub wywaru,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek nasze zawijasy. Cebulę obierz z łupin i delikatnie natnij ją na środku. W ten sposób będziemy mogli ściągać jej warstwy.
  2. Aby ułatwić cały proces, warzywo blanszujemy - wówczas warstwy będą schodzić bez stawiania oporu. 
  3. Bierzemy się teraz za farsz. Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach, a seler pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa wrzuć teraz na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż, aż warzywa nabiorą kolorów - na koniec dodać koncentrat i wszystko starannie zamieszaj.
  4. Podsmażone warzywa połącz z ugotowanym ryżem i mięsem mielonym. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Masę ugniataj przez kilka minut. 
  5. Pora na zawijanie. Płaty cebuli nadziewaj farszem i dokładnie zawijaj, tworząc mini pakunki przypominające cukierki. 
  6. Cebulowe gołąbki układaj ciasno, obok siebie w naczyniu żaroodpornym. 
  7. Zrób sos. W rondelku podgrzej wywar, po chwili dodaj przecier lub passatę oraz wszystkie przyprawy. Gotuj, aż wszystko się ładnie zredukuje. 
  8. Gołąbki zalej sosem i piecz w 180 stopniach przez 35 minut pod przykryciem. Później ściągnij pokrywkę bądź folię i piecz kolejne 15 minut, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.