Ten przepis na sos ma 32 lata. To tajna receptura Włochów. 3 składniki, a wciąż uważany za najlepszy

Szybkie i proste dania to świetny wybór, gdy nie mamy czasu albo chęci godzinami stać w kuchni. Najlepszym przykładem jest makaron z sosem, który robi się błyskawicznie. Ma tylko trzy składniki, a smakuje lepiej niż w drogiej restauracji.

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych na świecie. Polacy również są fanami pizzy, lasagne oraz makaronów z różnymi sosami. Dobrze dobrane składniki i przyprawy sprawiają, że każdy kąsek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli szukasz przepisu na wyśmienitą pastę, dobrze trafiłaś. Do przygotowania wyśmienitego sosu do makaronu będą ci potrzebne tylko trzy rzeczy.

Zobacz wideo Makaron w suszarce do sałaty? Kuchenne triki, na które nie wpadniecie sami

Prosty sos do makaronu. Jego autorką jest włoska pisarka kulinarna

W przygotowaniu pożywnego włoskiego dania bardzo ważny jest makaron. Chodzi zarówno o rodzaj, jak i twardość. Włosi do sosów mięsnych i serowych najczęściej używają makaronu fusilli, w Polsce znanego jako świderki. Dobrym wyborem jest też tagliatelle oraz spaghetti. Do najpopularniejszych sosów należy pomidorowy, carbonara, bolognese oraz arrabbiata.

Prędzej czy później mogą nam się jednak znudzić i pragniemy spróbować czegoś nowego. Z pomocą przychodzi przepis Marcelli Hazan, włoskiej szefowej kuchni. Stworzyła go w 1992 roku. Trzyskładnikowy sos jej autorstwa został uznany za najlepszy na świecie. Marcella zmarła w 2013 roku, ale jej kulinarny dorobek wciąż cieszy się ogromnym uznaniem.

Prosty sos do makaronuProsty sos do makaronu Fot. Arkadiusz Cichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szybki sos do makaronu z niczego. Wystarczą trzy składniki i 45 minut

Hazan była autorką książek kulinarnych. Przepis na pyszny sos do makaronu pochodzi z jednej z nich. W pierwszej chwili może ci się wydawać, że to niemożliwe, żeby zaledwie z trzech składników stworzyć coś doskonałego. A jednak! Gdy spróbujesz, zakochasz się w tym połączeniu. Będą ci potrzebne:

  • Pomidory w puszce,
  • Jedna cebula,
  • Masło.

Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i przykryj patelnię. Duś na małym ogniu przez 45 minut. Po upływie tego czasu polej sosem ugotowany wcześniej makaron. Całość możesz urozmaicić wybranymi dodatkami, np. bazylią, oregano czy parmezanem. Jeśli zostanie trochę sosu na patelni, przelej go do słoika, zakręć i postaw do góry dnem. W ten sposób przetrwa nawet 3-4 tygodnie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.