Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz z łatwością. Ważna jest marynata, a maku nie da się zapomnieć

Schab na Wielkanoc to najlepsza wędlina, obiad i przekąska - wybierz, co chcesz, albo wszystko razem. Przepis jest prosty i dziś dowiesz się, co zrobić, żeby był soczysty i delikatny. Główną rolę gra marynata - tu nie ma nic dziwnego.

Jeśli chodzi o wieprzowinę, nie musimy martwić się o to, co z niej przyrządzić. Mięso wieprzowe zaraz obok kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, jednak w przeciwieństwie do drobiu, wieprzowina daje dużo więcej możliwości. Jedną z naszych lubionych części tuszy wieprzowej jest oczywiście schab. Jednak nieodpowiednio przyrządzony schab często wychodzi suchy i po prostu nie jest smaczny. Warto wiedzieć, że postawa smaku wszystkich mięs są przyprawy i marynaty. Chociaż większość myśli, że one odpowiadają jedynie za smak, trzeba wiedzieć, że także mogą wpływać na strukturę i teksturę mięsa. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszny i soczysty schab. Składniki marynaty najpewniej masz w szafce.

Zobacz wideo

Soczysty schab - najlepszy na Wielkanoc i wszelkie okazje

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 1 litr zimnej wody,
  • dwie czubate łyżki soli,
  • łyżka cukru,
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • łyżka oleju,
  • łyżka ziarnistego pieprzu (polecam pieprz kolorowy),
  • łyżka majeranku,
  • łyżka słodkiej lub wędzonej papryki,
  • masło.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub blaszaną miskę. Wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, przeciśnięty czosnek praz pieprz. Całość wymieszaj.
  2. Do marynaty włóż mięso, a miskę bądź garnek szczelnie zakryj pokrywką lub folią. Odłóż do lodówki na dobę.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, przełóż do miski i dodaj olej, łyżkę miękkiego masła, paprykę słodką i majeranek. Możesz dodatkowo dodać 3 ząbki czosnku. Natrzyj mięso przyprawami i masłem, następnie owiń folią aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz schab przez pół godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez półtorej godziny.

Taki schab to rozkosz w każdym kęsie. Smakuje na ciepło i na zimno, a na kanapkach z ogórkiem i majonezem to po prostu czysta przyjemność. Jeśli już trzęsie cię na samą myśl o przygotowaniach do Wielkanocy, masz już jeden sprawdzony przepis.

Więcej o: