Schab na Wielkanoc to najlepsza wędlina, obiad i przekąska - wybierz, co chcesz, albo wszystko razem. Przepis jest prosty i dziś dowiesz się, co zrobić, żeby był soczysty i delikatny. Główną rolę gra marynata - tu nie ma nic dziwnego.
Wojciech Bobrowicz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chodzi o wieprzowinę, nie musimy martwić się o to, co z niej przyrządzić. Mięso wieprzowe zaraz obok kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, jednak w przeciwieństwie do drobiu, wieprzowina daje dużo więcej możliwości. Jedną z naszych lubionych części tuszy wieprzowej jest oczywiście schab. Jednak nieodpowiednio przyrządzony schab często wychodzi suchy i po prostu nie jest smaczny. Warto wiedzieć, że postawa smaku wszystkich mięs są przyprawy i marynaty. Chociaż większość myśli, że one odpowiadają jedynie za smak, trzeba wiedzieć, że także mogą wpływać na strukturę i teksturę mięsa. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszny i soczysty schab. Składniki marynaty najpewniej masz w szafce.
REKLAMA
Zobacz wideo
Soczysty schab - najlepszy na Wielkanoc i wszelkie okazje
Do marynaty włóż mięso, a miskę bądź garnek szczelnie zakryj pokrywką lub folią. Odłóż do lodówki na dobę.
Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, przełóż do miski i dodaj olej, łyżkę miękkiego masła, paprykę słodką i majeranek. Możesz dodatkowo dodać 3 ząbki czosnku. Natrzyj mięso przyprawami i masłem, następnie owiń folią aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz schab przez pół godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez półtorej godziny.
Taki schab to rozkosz w każdym kęsie. Smakuje na ciepło i na zimno, a na kanapkach z ogórkiem i majonezem to po prostu czysta przyjemność. Jeśli już trzęsie cię na samą myśl o przygotowaniach do Wielkanocy, masz już jeden sprawdzony przepis.