Klasyczne pierogi odejdą do lamusa jeśli postawisz na spektakularną wersję z nabiałem i owocowym twistem. Babcine ciasto hojnie nadziane tym obłędnym farszem smakuje jak marzenie, a podane w ten sposób skradnie serce nawet największych smakoszy.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Pierogi w tym wydaniu ekspresowo znikają z talerzy. Wszystko przez dodatek
Pierogi to nasze dobro narodowe. Wspaniale smakują zarówno te na słono jak i na słodko jednak tradycyjne ruskie, z jagodami czy wypchane soczystym mięsnym farszem znacznie lepiej zastąpić naszą wariacją. Tu króluje przede wszystkim świeży nabiał połączony z nietypowym składnikiem, który często dodawany jest do ciast i wszelakich deserów.
Sekretem jest oczywiście miękkie i cienkie ciasto. Tu warto postawić na klasykę bez dodatkowym ulepszeń - taka wersja zawsze się udaje i nie rozpada podczas gotowania. Nadzienie z kolei to klasyczny, tłusty ser połączony z saszetką budyniu waniliowego oraz cukrem wzbogaconym tym samym aromatem. Taki farsz wystarczy zblendować i zamknąć w pierogowym cieście. Teraz możemy przejść do wielkiego finału, czyli podania z musem owocowym. Polecamy ten truskawkowy, jednak warty uwagi jest też malinowy czy morelowy - wszystko zależy jednak od dostępności owoców.
Pierogowe szaleństwo, czyli klasyczne ciasto nadziane kremowym nabiałem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 280 ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
- łyżeczka oleju roślinnego.
Nadzienie:
- 300 g sera białego,
- jajko,
- cukier wanilinowy - opakowanie,
- opakowanie budyniu śmietankowego.
Mus owocowy:
- kilka truskawek,
- odrobina cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta. Do miski z mąką dodaj wodę oraz odrobinę oleju i sól. Wszystko energicznie zagniataj do powstania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Ciasto przykryj ściereczką lub ciepłą miską.
- Przechodzimy do serowego nadzienia. Nabiał przełóż do miski, dodaj jajko, budyń oraz opakowanie cukru waniliowego. Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki płat i zacznij wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nałóż nadzienie. Pierogi estetycznie zlepiaj tworząc ładne brzegi - idealnie sprawdzi się splot falbanka lub dekoracja widelcem.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie.
- W tym czasie, truskawki zasyp cukrem, zblenduj i mus do podania jest gotowy.
- Łyżką cedzakową wyławiaj ugotowane pierogi. Serwuj je z wcześniej przygotowanym musem truskawkowym - smacznego!