Tak podanym pierogom nikt się nie oprze. Cały sekret tkwi w kremowym nabiale i owocowym dodatku

Co, gdyby klasyczne, słodkie pierogi nieco podrasować? Wystarczy dobry, świeży nabiał i owocowy dodatek, by klasyczne danie smakowało jak z najlepszych restauracji. Tu poza składem liczy się także estetyczne podanie i dbałość o szczegóły.

Klasyczne pierogi odejdą do lamusa jeśli postawisz na spektakularną wersję z nabiałem i owocowym twistem. Babcine ciasto hojnie nadziane tym obłędnym farszem smakuje jak marzenie, a podane w ten sposób skradnie serce nawet największych smakoszy. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi w tym wydaniu ekspresowo znikają z talerzy. Wszystko przez dodatek

Pierogi to nasze dobro narodowe. Wspaniale smakują zarówno te na słono jak i na słodko jednak tradycyjne ruskie, z jagodami czy wypchane soczystym mięsnym farszem znacznie lepiej zastąpić naszą wariacją. Tu króluje przede wszystkim świeży nabiał połączony z nietypowym składnikiem, który często dodawany jest do ciast i wszelakich deserów. 

Sekretem jest oczywiście miękkie i cienkie ciasto. Tu warto postawić na klasykę bez dodatkowym ulepszeń - taka wersja zawsze się udaje i nie rozpada podczas gotowania. Nadzienie z kolei to klasyczny, tłusty ser połączony z saszetką budyniu waniliowego oraz cukrem wzbogaconym tym samym aromatem. Taki farsz wystarczy zblendować i zamknąć w pierogowym cieście. Teraz możemy przejść do wielkiego finału, czyli podania z musem owocowym. Polecamy ten truskawkowy, jednak warty uwagi jest też malinowy czy morelowy - wszystko zależy jednak od dostępności owoców

Pierogowe szaleństwo, czyli klasyczne ciasto nadziane kremowym nabiałem 

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju roślinnego.

Nadzienie: 

  • 300 g sera białego,
  • jajko,
  • cukier wanilinowy - opakowanie,
  • opakowanie budyniu śmietankowego.

Mus owocowy:

  • kilka truskawek, 
  • odrobina cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta. Do miski z mąką dodaj wodę oraz odrobinę oleju i sól. Wszystko energicznie zagniataj do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. 
  2. Ciasto przykryj ściereczką lub ciepłą miską. 
  3. Przechodzimy do serowego nadzienia. Nabiał przełóż do miski, dodaj jajko, budyń oraz opakowanie cukru waniliowego. Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  4. Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki płat i zacznij wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nałóż nadzienie. Pierogi estetycznie zlepiaj tworząc ładne brzegi - idealnie sprawdzi się splot falbanka lub dekoracja widelcem. 
  5. Pierogi gotuj w osolonej wodzie. 
  6. W tym czasie, truskawki zasyp cukrem, zblenduj i mus do podania jest gotowy. 
  7. Łyżką cedzakową wyławiaj ugotowane pierogi. Serwuj je z wcześniej przygotowanym musem truskawkowym - smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.