Wędzenie boczku, jak każdego innego rodzaju mięsa, zacząć trzeba od wyboru właściwego kawałka. Jakość produktu ma bowiem kolosalne znaczenie. Jeśli chcemy, by rzeczywiście wędzony boczek był cudownym dodatkiem np. do zapiekanek czy zup, musi być naprawdę dobrej jakości. Oczywiście wybrany kawałek wieprzowiny musi być świeży i ładnie pachnieć. Powinien też być sprężysty w dotyku. Kolor mięsa powinien być różowy, a tłuszczyku - biały, a nie np. żółtawy.
Jak przy każdym innym rodzaju mięsa, tak i tu trzeba dobrać odpowiednią temperaturę do wybranej metody wędzenia boczku. Jaka temperatura zatem będzie odpowiednia? Będzie to zależało od tego, czy wędzenie będzie przebiegało na zimno, czy na gorąco. Z reguły wybiera się ten drugi sposób, ponieważ daje szybsze efekty. Wędzenie na gorąco boczku odbywa się w temperaturze ok. 60 stopni, a trwa od trzech do czterech godzin. Jednak czasem będzie to trochę dłużej lub krócej, co przede wszystkim uzależnione jest od efektu, jaki się chce osiągnąć i indywidualnych preferencji smakowych.
Tak samo, jak każda inna potrawa, która poddana jest procesowi wędzenia, tak i w tym wypadku są różne etapy wędzenia boczku. Jak długo trwa samo wędzenie, zależy od tego, na jaką metodę się zdecydowaliśmy. Przy wędzeniu na gorąco będzie to około 3-4 godzin. W tym czasie cały proces podzielić można na trzy części:
Niezależnie od podanych czasów i temperatur zawsze należy kontrolować, jak przebiega cały proces.
Jak w każdym przypadku wędzenia różnego rodzaju mięs, można to zrobić albo na gorąco, albo na zimno. Z reguły preferuje się metodę na gorąco, ponieważ czas całego procesu jest znacznie krótszy. Efekty jednak są skrajnie różne. Przy dłuższym procesie wędzenia mięso bardziej przychodzi aromatem dymu wędzarniczego i jest bardziej soczyste.
Jak już wspomniano, w przypadku boczku także możliwe jest wędzenie na zimno. Jak zawsze, tak i tu trzeba na początek mięso osuszyć i zawiesić w wędzarni. Wędzenie powinna odbywać się w temperaturze maksymalnie do 40°C. Cały proces może trwać nawet około dziesięciu godzin.
Tu znajdziesz prosty przepis na boczek wędzony na zimno
Czasem do procesów wędzenia, nie tylko boczku, używa się specjalnych siatek wędliniarskich. Są one robione w ten sposób, by były odporne na wysokie temperatury i nie wydzielały szkodliwych związków do przygotowywanej potrawy. W procesie wędzenia nie używa się jednak papieru. Odpowiadając więc na pytanie o wędzenie boczku w papierze czy w papierze do pieczenia, powiedzieć trzeba, że tak naprawdę chodzi o sytuacje, gdy mamy już do dyspozycji uwędzony boczek, ale chcemy go jeszcze dodatkowo przygotować. Wówczas możliwe jest jego podpiekanie. Kroi się go w plastry i układa się na papierze do pieczenia, a drugą warstwą takiego papieru nakrywa. Wstawia się do piekarnika nagrzanego do około 200° i piecze kilkanaście minut.
Na początek trzeba sobie zdać sprawę, że są to dwa odrębne etapy wędzenia mięsa - nie tylko boczku.
Parzenie to ostatni etap wędzenia. Ma on zapobiec temu, aby mięso było surowe. Można je zastąpić pieczeniem. Dotyczy to przede wszystkim metody wędzenia na gorąco, która jest stosunkowo krótka. W przypadku wędzenia na zimno parzenie nie zawsze będzie konieczne.
Samo peklowanie może odbywać się na mokro, gdy mięso moczone jest w roztworze soli i przypraw lub na sucho, gdy nacierane jest odpowiednio przygotowaną mieszanką. Peklowanie jako takie ma na celu nie tylko przyprawienie potrawy, ale również ją konserwuje. Dzięki niemu mięso jest też wilgotne. Jednakże jeśli posiadamy już duże doświadczenie w wędzeniu i mamy dobrej jakości sprzęt wędzarniczy, możliwe jest wędzenie mięsa bez peklowania. Mięso takie jest trudniejsze w obróbce, ale da się je przygotować. Można to zrobić np. poprzez wędzenie na zimno w suchym dymie.
Tak więc rozważając, czy decydować się na wędzenie boczku bez parzenia lub bez peklowania trzeba zastanowić się, czy uda nam się osiągnąć upragniony efekt oraz czy posiadamy wystarczająco dużo wiedzy i umiejętności.
W zasadzie nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Można uwędzić każdy drób, czyli np. kurczaka, kaczkę, gęś, ale też wołowinę, dziczyznę czy wieprzowinę. Ta ostatnia uważana jest za najłatwiejszą w obróbce. Dlatego też wędzenie boczku i schabu to dobry wybór zwłaszcza dla osób zaczynających swoją przygodę z wędzeniem.
Zobacz też: Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy