Schab na grilla to bardzo wdzięczny kawałek wieprzowiny, która sama w sobie jest dość łatwa w obróbce termicznej. Nic więc dziwnego, że cieszy się popularnością w sezonie grillowym i nie tylko. Kluczowe jest tutaj wybranie właściwego kawałka mięsa. Przede wszystkim musi on być świeży. Należy dobrze się przyjrzeć, czy mięso ma soczysty kolor, czy nie jest przesuszone, a ewentualny tłuszczyk, który okala mięsień, nie jest żółty czy szary. Świeży produkt musi też ładnie pachnieć i być sprężysty w dotyku. Oczywiście mięso powinno być też kupione z pewnego źródła, by mieć pewność, że było odpowiednio przebadane i dopuszczone do sprzedaży.
Można zdecydować się na różne rodzaje mięs, które bardzo dobrze sprawdzają się na grillu. Na pewno jednym z pyszniejszych pomysłów jest schab grillowany. Przepis na jego wykonanie nie musi być bardzo skomplikowany.
Składniki:
Wykonanie:
Plastry lekko rozbić tłuczkiem. Włożyć do miski i wlać około czterech łyżek oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do miski. Dodać zioła, sól i pieprz. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na całą dobę. Następnego dnia delikatnie odsączyć z oliwy i grillować około 10 min. Wiele zależy od grubości plastrów, więc należy kontrolować proces, ponieważ może się okazać, że będzie trzeba mięso przytrzymać trochę dłużej lub krócej.
Do każdego mięsa muszą pojawić się odpowiednie dodatki. Podobnie będzie, gdy wybierzemy schab na grill. Przepisy mogą być prostsze i skomplikowane, a od naszego czasu i umiejętności zależy, co wybierzemy. Wśród najczęściej polecanych wymienić można:
Oczywiście, że tak, choć będzie miał na pewno inny aromat i smak niż ten przygotowany na zewnątrz na grillu. Nie każdy jednak posiada ogródek czy balkon, na którym może urządzić grilla. Nie zawsze też sprzyja temu pogoda.
Przy grillowaniu na patelni warto korzystać z egzemplarzy specjalnie do tego zaprojektowanych. Mają bowiem specjalne rowki, które umożliwiają spływanie nadmiaru tłuszczu, a także robią na mięsie charakterystyczne, ciemniejsze linie. Są też pokryte odpowiednią powłoką, która zapobiega przywieraniu.
Można też z powodzeniem przyrządzić taką potrawę w piekarniku, w którym jest specjalna opcja grillowania wśród ustawień. Mięso można ułożyć na ruszcie, ale należy pamiętać, by podłożyć pod spód blachę pokrytą papierem do pieczenia. W przeciwnym razie spływający tłuszcz będzie kapał na dół piekarnika i tam przywiera. Podobnie będzie się działo, jeśli blacha pod pieczonym mięsem nie będzie wyłożona papierem.
Jeśli więc nie ma możliwości zorganizowania grilla w pięknych okolicznościach przyrody, schab grillowany z patelni lub zrobiony w piekarniku również będzie dobrym pomysłem. Mięso przyrządza się analogicznie jak na grill ogrodowy.
Istnieje wiele przepisów na schab grillowany. Marynata jednak wydaje się być najważniejsza, ponieważ dzięki niej mięso smakuje lepiej i jest soczyste. Bez względu na to, jaki przepis znajdziemy, należy pamiętać, że zawsze można go zmodyfikować w taki sposób, aby jak najlepiej odpowiadał naszym preferencjom smakowym. Najważniejsze jest, by był tam uwzględniony olej, który połączy przyprawy i umożliwi pieczenie mięsa na grillu bez obawy, że będzie suche i niedobre. Poza tym istnieje duża dowolność, bo można wybrać ulubione zioła lub ich mieszanki, ulubiony rodzaj pieprzu i wszystko to dodać w takiej ilości, która nam pasuje. Podobnie jest, jeśli chodzi o czosnek, który nie przez wszystkich jest lubiany. Jeśli w przepisie znajduje się musztarda, to także można wybrać ulubiony rodzaj, a niekoniecznie ten, który jest tam podany. Warto bawić się przepisami i komponować potrawę pod swój gust.
Kolejnym pomysłem na pyszną potrawę jest schab grillowany na grillu elektrycznym, do którego dodatkami mogą być warzywa. Również one mogą być grillowane. Jak przygotować taką potrawę? Oto przepis:
Składniki:
Składniki na marynatę:
Przygotowanie:
Schab delikatnie rozbić. Włożyć do miski. Składniki marynaty dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać, natrzeć schab mieszanką. Odstawić do lodówki na około dobę. Na drugi dzień cukinię i paprykę umyć. Cukinię pokroić w grubsze plastry, a paprykę w łódeczki. Dodać do mięsa i marynaty i wszystko razem wymieszać, by warzywa przyszły również przyprawami. Jeśli nie chcemy, by warzywa miały styczność z mięsem, można przyprawić ja oddzielnie. Następnie mięso pieczemy na grillu elektrycznym przez sześć minut. W międzyczasie dokładamy warzywa, które również potrzebują kilka minut. Podajemy razem.
Kolejną, zresztą jedną z wielu, możliwością jest przepis na schab grillowany z pieczarkami i musztardą. Jak go zrobić? Tak naprawdę analogicznie do przepisów już podanych powyżej, wystarczy do marynaty dodać ulubioną musztardę, np. miodową lub Dijon, a do warzyw, które będą stanowiły dodatek do potrawy, pieczarki. Przy zakupie tych grzybów ważne jest, by zwrócić uwagę na to, czy nie są one czarne. Tylko świeże, białe pieczarki powinny być używane w kuchni.
Zobacz też: Oto przepis na marynatę do karkówki, który przyda się w każdej kuchni. Ważne są proporcje