Skrzydełka na grilla, jak każdy inny rodzaj mięsa, powinny być świeże i pochodzić z pewnego źródła. Ważne jest bowiem, aby mięso było przebadane i dopuszczone do sprzedaży. Poza tym należy zwrócić uwagę na kolor mięsa, by był soczysty różowy, a skóry jasny i jednolity. Mięso powinno być sprężyste i ładnie pachnieć. Wybór produktu dobrej jakości ma kluczowe znaczenie nie tylko dla smaku samej potrawy, ale i dla naszego zdrowia. Surowe mięso, które nie jest dobrej jakości, a do tego jest źle przechowywane, może być źródłem różnych problemów zdrowotnych.
Dla przyrządzenia samej potrawy duże znaczenie ma także marynata do skrzydełek na grilla. Jak marynować skrzydełka na grilla, by były smaczne i soczyste? Przede wszystkim niezależnie od użytych przypraw dobrze jest, by mięso leżało w marynacie przynajmniej dobę przed obróbką termiczną. Im dłużej znajduje się w marynacie, tym lepiej przechodzi smakiem i aromatem przypraw, a więc jest smaczniejsze, bo takie zadanie ma właśnie marynata do skrzydełek na grilla.
Jak marynować skrzydełka na grilla? Przepisów i pomysłów można znaleźć bardzo dużo, ale trzeba pamiętać, że zawsze można je zmodyfikować tak, aby odpowiadały naszym smakom. Przykładowy marynaty to:
Poszczególne składniki marynaty dodaje się w wybranej ilości, która zależy również od ilości mięsa, do którego chcemy ją zastosować.
Jeśli mamy już gotową, wybraną marynatę, sytuacja jest dość prosta. Kupione skrzydełka trzeba umyć i osuszyć. Następnie dokładnie obejrzeć i usunąć ewentualne pozostałości piór, które mogą utrudnić spożywanie potrawy ze smakiem. Następnie należy je natrzeć marynatą i zostawić w lodówce na około dobę.
Jak przygotować skrzydełka na grilla? Skrzydełka są dość specyficzną częścią kury i wymagają dodatkowego zabiegu. Poza tym, że należy umyć mięso i oczyścić, dobrze jest odciąć ze skrzydełek lotki. Tak naprawdę są to same kości i skóra, które na grillu tylko się spieką i tak nie będą nadawały się do jedzenia. Lepiej jest więc je odciąć przed obróbką termiczną.
To wbrew pozorom bardzo trudne pytanie, bo zależy całkowicie od tego, co lubimy. Tak naprawdę największe znaczenie ma tutaj marynata, bo to ona nadaje smak całej potrawie. Jak zrobić skrzydełka na grilla zależy więc od tego, jakie przyprawy i dodatki lubimy, a także co lubią nasi goście.
Co do zasady mięso z kurczaka jest bardzo wdzięcznym produktem. Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla z dodatkami? Wystarczy zdecydować się, czy chcemy do tego ziemniaki gotowane z wody w formie purée, pieczone lub bataty z grilla. Wszystkie one będą świetnie pasowały, zwłaszcza jeśli do tego będzie surówka ze świeżych warzyw np. roszponki, rukoli, pomidorków koktajlowych, pestek dyni i sera feta. Świetnie pasował będzie także ryż albo po prostu grillowane warzywa.
Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Oto kilka przypraw, które będą pasować do mięsa drobiowego:
Ile czasu gotować skrzydełka na grilla? Nie ma sensu poddawać ich wcześniejszej obróbce termicznej, ponieważ mają one spoczywać w marynacie, gdy są jeszcze surowe. Gotowanie pozbawi skrzydełka całego smaku, którego nabyły w procesie marynowania. Prawdą jest jednak, że potrzebują one trochę więcej czasu na ruszcie, bo powinny się grillować około 20 minut.
Zobacz też: Oto przepis na marynatę do karkówki, który przyda się w każdej kuchni. Ważne są proporcje