Schab wielkanocny na ostatnią chwilę. Kruchy i soczysty dzięki tej metodzie

Schab to mięso, które bardzo lubimy przyrządzać. Można je wykonać na wiele różnych sposobów, co tylko zachęca nas do jego przygotowania. Z odpowiednimi składnikami może być prawdziwą ucztą dla podniebienia, która zachwyci całą naszą rodzinę.

Święta Wielkanocne to czas, kiedy na polskich stołach królują tradycyjne dania mięsne, które cieszą wszystkich przybyłych gości. Jednym z klasyków wielkanocnych, którego nie może zabraknąć, jest ten schab. Tym razem przygotowanie go nie zabierze zbyt wiele czasu, bo gotowy jest w zaledwie 15 minut! Pomimo że wielu z nas kojarzy schab z długotrwałym procesem gotowania lub pieczenia, to warto zaznaczyć, że istnieje sposób na przygotowanie tego mięsnego przysmaku w szybki i prosty sposób, który z pewnością zaskoczy naszych gości.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Pierwszym krokiem w przygotowaniu szybkiego schabu na Wielkanoc jest podsmażenie go na patelni. Dzięki temu mięso zyskuje złocisty kolor i lekko chrupiącą skórkę. Następnie, przypiecz go w piekarniku, aby był równomiernie ugotowany w całości, zachowując soczystość i delikatność.

Przepis na schab wielkanocny w 15 minut

Składniki

  • 500 g schabu bez kości,
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 ml białego wina,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. W tym czasie podziel schab na plastry, a w misce połącz niewielką ilość tłuszczu, oregano, słodką paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Taką mieszanką wysmaruj z każdej strony schab. Mięso ułóż na rozgrzanym tłuszczu i smaż je przez kilka minut, do zarumienienia.
  3. Po tym czasie wlej na patelnię wino i podgotuj wszystko, by alkohol mógł całkowicie wyparować. 
  4. Po upływie tego czasu, przykryj patelnię pokrywką i gotuj schab przez kolejne 5-7 minut na średnim ogniu, aż będzie odpowiednio miękki.
  5. Gdy schab jest gotowy, zdejmij go z patelni i ułóż na talerzu. Posyp mięso świeżymi ziołami, takimi jak posiekana natka pietruszki, dla dodatkowego aromatu i dekoracji.
  6. Podawaj schab na gorąco, jako główne danie na wielkanocnym stole, w towarzystwie ulubionych dodatków, takich jak ziemniaki, sałatki czy surówki.
Więcej o: