Żurek będzie smaczniejszy, gdy podasz go z tym. Zrobi efekt wow i cała rodzina będzie o nim mówić

Żurek to danie popisowe wielu z nas, a do tego element obowiązkowy Wielkanocy. Jednak pomimo wszystko zawsze można zrobić go lepiej i w tym pomoże ten składnik. Zrób go już dziś, by nie spieszyć się z nim w sobotę. Każdy będzie zachwycony takim podaniem.

Jednym z najbardziej kultowych elementów naszego wielkanocnego menu jest oczywiście żurek - gęsta i aromatyczna zupa. Jednak w tym roku możemy wprowadzić na nasze stoły nową, wyjątkową propozycję, która urozmaici podanie tej potrawy. Mowa tu oczywiście o chlebku. Pomysł ten, choć może wydawać się nietypowy, z pewnością wzbudzi duże emocje i zachwyt wśród naszych bliskich. Podanie tradycyjnej zupy w domowym bochenku chleba to nie tylko oryginalny sposób prezentacji, ale także trik, który sprawi, że nasze brzuchy będą bardziej napełnione.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Chleb na żurek ma wiele zalet. Po pierwsze, doskonale komponuje się z gęstą konsystencją zupy, podkreśla jej aromaty i dodaje nuty smakowe. Po drugie, podanie żurku w chlebie sprawia, że spożywanie jej staje się bardziej przyjemne, ponieważ każdy może wyłamać sobie kawałek chleba i maczać go w wywarze. Taki chleb to również doskonały sposób na prezentację potrawy na stole. Efektowny wygląd bochenka, który został wyczyszczony z wnętrza i wypełniony pyszną zupą, z pewnością przyciągnie uwagę.

Przepis na chleb do żurku

Składniki

  • pół kilo mąki pszennej,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szklanka ciepłej wody,
  • łyżka świeżych drożdży,
  • masło.

Sposób przygotowania

  1. W szklance umieść świeże drożdże i łyżkę cukru. Całość energicznie mieszaj, do uzyskania lejącej się mieszanki.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, wsyp cukier, wlej oliwę, wodę oraz przelej rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie wyrób na gładką i jednolitą masę.
  3. Przygotowane ciasto przenieś do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie wyłóż masę na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie wyrób. Kolejnym krokiem jest podzielenie jej na dwie równe części. Ponownie je przykryj i pozostaw do podwojenia wielkości na kolejne 45 minut.
  5. Po tym czasie kawałki ciasta przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 30 minut.
  6. Po wypieczeniu pozostaw chleby do ostygnięcia, a następnie za pomocą ostrego noża odetnij górną część chlebów. Dzięki temu powstaną przykrywki.
  7. Na koniec wydrąż środek z pieczywa i wysmaruj go masłem. Do tak przygotowanych chlebów wlej żurek.
Więcej o: