Jak każdy wie, na święta przygotowuje się wiele potraw, a także ciast. Na pewno na stole będzie można zobaczyć serniki, mazurki i inne bardzo znane desery. Jednak o tym nikt nie pomyśli, chociaż jest piękne i pyszne.
Fot. Shutterstock, beats1
REKLAMA
REKLAMA
W świecie kulinarnym często szukamy nowych pomysłów, które połączą tradycyjne smaki z odrobiną nowoczesności. Jednym z takich zaskakujących połączeń jest ciasto szpinakowe à la jajko sadzone. Jest to wyjątkowy deser, który wzbudza zainteresowanie swoim nietypowym połączeniem smaków i wyglądem. To ciasto zbudowane jest z delikatnego spodu biszkoptowego, wzbogaconego o dodatek blendowanego szpinaku, który nadaje mu charakterystyczny zielony kolor. Na tym spodzie znajduje się warstwa kremowej masy serowej, która nadaje mu delikatności i wyjątkowego smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Jednak to, co wyróżnia to ciasto, to jego dekoracja. Na wierzchu umieszczane są morele z puszki, które dodają słodkiego smaku i delikatnej konsystencji. Całość jest zatopiona w przezroczystej galaretce, która trzyma wszystko w całości.
Przepis na ciasto szpinakowe à la jajko sadzone
Składniki na ciasto
300 g mąki pszennej,
270 g świeżego szpinaku,
3 jajka,
150 g cukru,
60 ml oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową
700 g białego sera,
500 g mascarpone,
100 ml śmietanki 30%,
opakowanie przezroczystej galaretki,
2 łyżki cukru pudru.
Składniki dodatkowe
opakowanie przezroczystej galaretki,
puszka moreli.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta szpinakowego. Świeży szpinak dokładnie przemyj, umieść w misce i zmiksuj za pomocą blendera.
Do osobnej miski wbij jajka, wsypa cukier i ubij wszystko na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj łyżką lub zmiksuj do połączenia składników.
Do przygotowanych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj lub zmiksuj.
Przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 30-40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostaw je do wystudzenia i zdejmij z niego papier. Gdy ciasto będzie chłodniejsze, odetnij z niego wierzch i rozkrusz go do osobnej miski.
Teraz czas na masę serową. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, odstaw ją do wystudzenia.
Do miski przełóż biały ser, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość ubij do połączenia składników.
Na sam koniec wlej schłodzoną galaretkę i ponownie wszystko wymieszaj. Gotową masę serową przelej na zielone ciasto. Wierzch wyrównaj szpatułką, a na kremie ułóż odsączone morele. Wciśnij je delikatnie w masę i pozostaw do stężenia.
W tym czasie przygotuj galaretkę. Sok z moreli połącz z wodą tak, by było 500 ml płynu. Podgrzej całość w rondelku i wsyp galaretkę. Rozpuść ją i pozostaw do wystudzenia.
Tak przygotowaną galaretkę wylej na wierzch ciasta i odstaw całość do stężenia. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe do podania.