Żaden wypiek teściowej nie równa się z tym ciastem. W kilka minut zniknie cała blacha

Jak każdy wie, na święta przygotowuje się wiele potraw, a także ciast. Na pewno na stole będzie można zobaczyć serniki, mazurki i inne bardzo znane desery. Jednak o tym nikt nie pomyśli, chociaż jest piękne i pyszne.

W świecie kulinarnym często szukamy nowych pomysłów, które połączą tradycyjne smaki z odrobiną nowoczesności. Jednym z takich zaskakujących połączeń jest ciasto szpinakowe à la jajko sadzone. Jest to wyjątkowy deser, który wzbudza zainteresowanie swoim nietypowym połączeniem smaków i wyglądem. To ciasto zbudowane jest z delikatnego spodu biszkoptowego, wzbogaconego o dodatek blendowanego szpinaku, który nadaje mu charakterystyczny zielony kolor. Na tym spodzie znajduje się warstwa kremowej masy serowej, która nadaje mu delikatności i wyjątkowego smaku.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Jednak to, co wyróżnia to ciasto, to jego dekoracja. Na wierzchu umieszczane są morele z puszki, które dodają słodkiego smaku i delikatnej konsystencji. Całość jest zatopiona w przezroczystej galaretce, która trzyma wszystko w całości.

Przepis na ciasto szpinakowe à la jajko sadzone

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej,
  • 270 g świeżego szpinaku,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 60 ml oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową

  • 700 g białego sera,
  • 500 g mascarpone,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • opakowanie przezroczystej galaretki,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Składniki dodatkowe

  • opakowanie przezroczystej galaretki,
  • puszka moreli.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta szpinakowego. Świeży szpinak dokładnie przemyj, umieść w misce i zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Do osobnej miski wbij jajka, wsypa cukier i ubij wszystko na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj łyżką lub zmiksuj do połączenia składników.
  3. Do przygotowanych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj lub zmiksuj.
  4. Przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 30-40 minut.
  5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostaw je do wystudzenia i zdejmij z niego papier. Gdy ciasto będzie chłodniejsze, odetnij z niego wierzch i rozkrusz go do osobnej miski.
  6. Teraz czas na masę serową. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, odstaw ją do wystudzenia.
  7. Do miski przełóż biały ser, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość ubij do połączenia składników.
  8. Na sam koniec wlej schłodzoną galaretkę i ponownie wszystko wymieszaj. Gotową masę serową przelej na zielone ciasto. Wierzch wyrównaj szpatułką, a na kremie ułóż odsączone morele. Wciśnij je delikatnie w masę i pozostaw do stężenia.
  9. W tym czasie przygotuj galaretkę. Sok z moreli połącz z wodą tak, by było 500 ml płynu. Podgrzej całość w rondelku i wsyp galaretkę. Rozpuść ją i pozostaw do wystudzenia.
  10. Tak przygotowaną galaretkę wylej na wierzch ciasta i odstaw całość do stężenia. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe do podania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.