Takie jaja skradną nie jedno podniebienie. Faszeruje je rarytasem ze słoika i polewam gesty sosem

Faszerowane jajka to przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Zamiast jednak stawiać na nadzienie z szynki, szpinaku czy łososia przygotuj babciny specjał, do którego przyda się słoiczek z markowanym smakołykiem. Wszystko na koniec podaj z sosem, a goście padną z wrażenia i będą błagać o dokładkę.

Jednym ze specjałów, który chętnie jest serwowany w wielu domach podczas domówek czy innych imprez są faszerowane jajka. Zwykłe nadzienie warto jednak nieco podrasować, a słoiczek z marynowanymi rarytasami sprawdzi się tu doskonale.  

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Zawsze podaje te jajka faszerowane. Znikają z talerzy ekspresowo

Jeśli chcesz, by stół przepięknie wyglądał i do tego dania smakowały całej rodzinie, konieczne przygotuj te obłędne jajka faszerowane. Nie przypominają one jednak tych klasycznych z szynką, łososiem, szpinakiem czy suszonymi pomidorami. Tu główną rolę gra zupełnie inny, niespotykany składnik, która każda szanująca się babcia i gospodyni ma w swojej spiżarce. Mowa tu o słoiku z marynowanymi grzybkami - aromatyczny dodatek w połączeniu z kilkoma sosami wypada nieziemsko. 

Sekretem jest tu zatem prostota, bowiem wystarczy drobno pokroić pieczarki i dodać je do majonezu musztardy, śmietany i wszystko doprawić do smaku Na koniec nadziewamy nasze jajka, polewamy kolejnym, kremowym sosem i gotowe. Taki półmisek zrobi prawdziwą furorę wśród bliskich, a nawet niejadki czy wygórowane podniebienia zainteresują się tym składem i pięknym wyglądem!

Jajka faszerowane marynowanymi grzybkami. Hit w najprostszym wydaniu 

Składniki: 

  • 14 jajek
  • słoik pieczarek marynowanych,
  • 5 łyżeczek majonezu,
  • 5 łyżeczek śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz, 
  • zielenina - szcypior lub koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie je obierz, przekrój na pół i delikatnie wyciągnij żółtko. 
  2. Żółtka przełóż do miski. 
  3. Pieczarki odcedź z zalewy i pokrój w bardzo drobno kosteczkę. Dodaj grzyby do żółtek razem z trzema łyżeczkami majonezu, trzema łyżeczkami śmietany oraz musztardą, solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj. 
  4. W filiżance połącz pozostały majonez i śmietanę. Dodaj też przyprawy i posiekany koper lub szczypiorek. 
  5. Białka faszeruj grzybowym farszem. 
  6. Jajka ułóż ładnie na talerzu i na koniec polej wszystko kremowym sosem i udekoruj zieleniną. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.