Na świątecznym stole można znaleźć wiele różnego rodzaju przekąsek, które potrafią uraczyć nas smakiem i wyglądem. Jedną z nich jest ta szynka. Zatopiona w galarecie idealnie wpasowuje się w wielkanocny klimat. Dodatkowo bardzo szybko zostaje zjedzona i każdy prosi o dodatkowe porcje.
avs/shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Szynka w galarecie to nieodłączny element wielu wielkanocnych stołów. Ta klasyczna potrawa, choć znana od wielu lat, wciąż cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją wyjątkową kompozycję smakową i elegancki wygląd. Podczas gdy niektórzy decydują się na przygotowanie szynki w galarecie własnoręcznie w domu, inni korzystają z gotowych wersji dostępnych w sklepach spożywczych. Bez względu na sposób przygotowania, ta potrawa zawsze przyciąga wzrok swoim bogatym i apetycznym wyglądem.
REKLAMA
Zobacz wideo
Szynka, delikatnie wtopiona w klarowną galaretę, emanuje smakiem i aromatem, który rozpływa się w ustach. Dzięki użyciu wysokiej jakości mięsa oraz starannie dobranych przypraw szynka ta staje się prawdziwą uczty dla podniebienia, której nie można się oprzeć. W jej przypadku można bawić się przyprawami, by każdy mógł odnaleźć swój ulubiony smak.
Przepis na szynkę w galarecie
Składniki
8 plastrów szynki,
150 g serka twarogowego,
3 łyżeczki tartego chrzanu,
czubata łyżeczka majonezu,
sól i pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku,
300 ml bulionu,
2 łyżeczki żelatyny w proszku,
2 łyżki octu winnego,
ugotowana marchewka,
4 łyżki groszku konserwowego.
Sposób przygotowania
Bulion przelej do rondelka i podgrzej go na średnim ogniu. Dopraw wywar do smaku octem winnym, rozpuścić w nim żelatynę, a następnie odstaw do przestudzenia.
Serek przełóż do miseczki, dodaj tarty chrzan i majonez, dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Powstałą masą posmaruj plastry szynki i zwiń je w roladki. Gotowe roladki ułóż na półmisku, udekoruj plastrami gotowanej marchewki i groszkiem.
Zalej szynkę kilkoma łyżkami płynnej galarety i wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie zalej całość tężejącą galaretą i ponownie wstawić do lodówki. Pozostaw przystawkę na kilka godzin, później roladki są gotowe do podania.