To najlepszy schab, jaki jadłam. Co roku objadam się nim w Wielką Sobotę

Wielka Sobota to czas, kiedy w naszej głowie jest tylko śniadanie wielkanocne. Jednak nie można zapominać o obiedzie, który je się tego dnia. Co roku robię ten schab pod pierzynką i jestem nim zachwycona. Mięso jest lekkie, delikatne, a ten dodatek nadaje mu odpowiedniego smaku.

Schab, jako mięso uniwersalne i łatwo dostępne, jest doskonałą bazą dla wielu potraw. Jednak to jego przygotowanie w formie schabu pod majonezową pierzynką nadaje mu wyjątkowego charakteru. Chrupiąca skórka, delikatnie wtopiona w nią majonez oraz aromatyczne przyprawy tworzą niepowtarzalny zespół smaków, który rozpływa się w ustach.

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

To, co wyróżnia schab pod majonezową pierzynką, to nie tylko jego wyjątkowy smak, ale także elegancki wygląd. Skórka, na której unosi się złocisty majonez, prezentuje się niezwykle apetycznie i kusząco. Jest to danie, które na pewno przyciągnie wzrok i podbije serca całej rodziny. To świetna propozycja na Wielką Sobotę, ale również inne, bardziej codzienne dni.

Przepis na pieczony schab pod pierzynką z majonezu

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie schabu. Oczyść mięso z nadmiaru tłuszczu i błon i osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
  2. W małej miseczce wymieszaj musztardę, miód, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek, tworząc pierzynkę.
  3. Następnie delikatnie nacieraj mięso przygotowaną mieszanką, zwróć uwagę, aby pokryła ona całą powierzchnię schabu. Pozostaw mięso na około 30 minut, aby marynata wsiąkła. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  4. Po upływie tego czasu, umieść schab w naczyniu do pieczenia. Dopraw mięso solą i pieprzem do smaku.
  5. Piecz schab w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i dobrze przypieczone. W trakcie pieczenia można od czasu do czasu polewać mięso powstałymi w trakcie pieczenia sosami.
  6. Gdy schab będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Następnie pokrój schab na plasterki i podawaj jako główną potrawę na wielkanocnym stole lub podczas innych uroczystości. Smacznego!
Więcej o: