Babka wielkanocna to nie tylko drożdżowa lub piaskowa. Istnieje jeszcze kilka przepisów na te smaczne ciasta, jednak nie sposób nie wspomnieć o najlepszym z nich, czyli babce gotowanej. Przepis jest naprawdę prosty, ale jeden błąd może ją zniszczyć. Podpowiemy, jak zrobić najlepsze ciasto na Wielkanoc.
3
Fot. Shutterstock, Rafal Olkis
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Babka gotowana - przepis który uświetni Wielkanoc z kilku powodów. Po pierwsze: jest absolutnie przepyszna, mięciutka i wilgotna. Po drugie: bardzo łatwa w wykonaniu oraz po trzecie: stanowi ciekawą zamianę dla babek drożdżowych czy piaskowych. Myślę, że te powody wystarczą w zupełności, żeby przygotować najlepsze ciasto na wielkanoc - babkę gotowaną. Musisz jednak zadbać o idealnie szczelną foremkę, która nie przepuści wody. Inaczej "ciach, babkę w piach".
REKLAMA
Zobacz wideo
Babka gotowana. Najlepsza na Wielkanoc
Składniki:
6 średnich jajek,
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej typ 500,
150 g mąki ziemniaczanej,
120 g cukru,
200 g masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropelek esencji waniliowej lub migdałowej,
2 łyżki rumu lub innego mocnego alkoholu.
Babka gotowana - sposób wykonania:
Na samym początku zadbaj o odpowiednią temperaturę składników. Masło powinno być miękkie, jajka zaś w temperaturze pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Miękkie masło zaś roztop w rondelku - zaoszczędzisz kilka minut.
Żółtka ubij z cukrem na jasny kogel-mogel. Następnie stopniowo dodawaj roztopione (ale nie gorące) masło.
Następnie cały czas mieszając, tym razem na wolniejszych obrotach dodawaj mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników.
Na samym końcu dodaj odrobinę esencji waniliowej, alkohol jeśli używasz oraz pianę z białek. Pianę ostrożnie wymieszaj szpatułką, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
Przygotuj formę do pieczenia (powinno być zamykane), natłuść ją masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Następnie przełóż do niej ciasto na babkę.
Formę z ciastem włóż do garnka z zimną wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania gotuj babkę przez godzinę i dwadzieścia minut.
Taka babka jest mięciutka, puszysta i długo nie obsycha. Jeśli lubisz w Wielkanoc hapsnąć coś pysznego, ale niebanalnego zarazem, taka babka świetnie się sprawdzi. Po ugotowaniu udekoruj ją dowolnie - polewą z białej czekolady lub oprósz cukrem pudrem.