Babka gotowana lepsza niż drożdżowa i piaskowa. Najłatwiejsze ciasto na Wielkanoc

Babka wielkanocna to nie tylko drożdżowa lub piaskowa. Istnieje jeszcze kilka przepisów na te smaczne ciasta, jednak nie sposób nie wspomnieć o najlepszym z nich, czyli babce gotowanej. Przepis jest naprawdę prosty, ale jeden błąd może ją zniszczyć. Podpowiemy, jak zrobić najlepsze ciasto na Wielkanoc.

Babka gotowana - przepis który uświetni Wielkanoc z kilku powodów. Po pierwsze: jest absolutnie przepyszna, mięciutka i wilgotna. Po drugie: bardzo łatwa w wykonaniu oraz po trzecie: stanowi ciekawą zamianę dla babek drożdżowych czy piaskowych. Myślę, że te powody wystarczą w zupełności, żeby przygotować najlepsze ciasto na wielkanoc - babkę gotowaną. Musisz jednak zadbać o idealnie szczelną foremkę, która nie przepuści wody. Inaczej "ciach, babkę w piach". 

Zobacz wideo

Babka gotowana. Najlepsza na Wielkanoc

Składniki:

  • 6 średnich jajek, 
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej typ 500, 
  • 150 g mąki ziemniaczanej, 
  • 120 g cukru, 
  • 200 g masła, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • kilka kropelek esencji waniliowej lub migdałowej, 
  • 2 łyżki rumu lub innego mocnego alkoholu.
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna Fot. Shutterstock, Elzbieta Sekowska

Babka gotowana - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o odpowiednią temperaturę składników. Masło powinno być miękkie, jajka zaś w temperaturze pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Miękkie masło zaś roztop w rondelku - zaoszczędzisz kilka minut.
  2. Żółtka ubij z cukrem na jasny kogel-mogel. Następnie stopniowo dodawaj roztopione (ale nie gorące) masło. 
  3. Następnie cały czas mieszając, tym razem na wolniejszych obrotach dodawaj mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. 
  4. Na samym końcu dodaj odrobinę esencji waniliowej, alkohol jeśli używasz oraz pianę z białek. Pianę ostrożnie wymieszaj szpatułką, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia (powinno być zamykane), natłuść ją masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Następnie przełóż do niej ciasto na babkę. 
  6. Formę z ciastem włóż do garnka z zimną wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania gotuj babkę przez godzinę i dwadzieścia minut. 

Taka babka jest mięciutka, puszysta i długo nie obsycha. Jeśli lubisz w Wielkanoc hapsnąć coś pysznego, ale niebanalnego zarazem, taka babka świetnie się sprawdzi. Po ugotowaniu udekoruj ją dowolnie - polewą z białej czekolady lub oprósz cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.