Nie wyrzucaj jarzynowej, tylko połącz ją z czerstwym chlebem. Wyjdzie z tego nowa i smaczna potrawa

W każdym domu na święta przygotowuje się sałatkę jarzynową. Robi się ją w tak dużych ilościach, że cała rodzina nie jest w stanie jej przejeść. Jeśli w twoim domu jest podobnie i nie chcesz jej wyrzucać, mamy na to sposób. Połącz ją z czerstwym pieczywem i zrób oryginalną potrawę.

Pozostałości z wielkanocnych potraw mogą sprawiać trochę problemów. Z jednej strony są jeszcze dobre, lecz ilość już zjedzonych porcji w takiej formie jest tak duża, że ma się dość. Aby nie zmarnować tych specjałów, nadaj im drugie życie. Sałatkę jarzynową możesz ponownie podać jako zapieczony przysmak. Oprócz tego, że oszczędzisz jarzynową, to również sprawisz, że swoje drugie życie dostanie czerstwe pieczywo.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Jak więc można uratować dwa produkty naraz? Wystarczy zrobić z nich aromatyczną i smaczną tartę. Chleb posłuży ci za spód, a sałatka jako wypełnienie. Takie połączenie wystarczy włożyć do piekarnika i po kilku minutach powstanie przepyszne danie z odzysku.

Przepis na tartę z sałatki jarzynowej i czerstwego chleba

Składniki

  • kilka kromek czerstwego chleba,
  • sałatka jarzynowa,
  • 2 szklanki wody,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • starty ser żółty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania

  1. Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Wlej do niego wodę i poczekaj, aż zmięknie.
  2. W czasie, gdy pieczywo się moczy przygotuj blaszkę. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp niewielką ilością bułki tartej.
  3. Wymoczony chleb przecedź przez sitko i odsącz z nadmiaru wody. Następnie dodaj jajko, połącz i ułóż na dnie foremki. Dokładnie przyciśnij, aby przygotować równomierny spód.
  4. Do nagrzanego do 180°C piekarnika włóż przygotowany spód i piecz przez około 20 minut.
  5. Po tym czasie ułóż na nim całą sałatkę jarzynową i obficie posyp startym żółtym serem. Wierzch oprósz gałką muszkatołową.
  6. Tak przygotowaną tartę włóż do ciepłego piekarnika i piecz przez następne 25 minut.
  7. Po wyciągnięciu udekoruj ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Więcej o: