W Poniedziałek Wielkanocny podaj ten przysmak. Po jednym kęsie wszyscy będą go zachwalać

Podczas świąt wielkanocnych ważne są jajka, ale warto umieścić obok nich również inne smakołyki. Dobrym wyborem będzie ta przystawka, którą robi się bardzo szybko. Dodatkowo można zauważyć, że znika w kilka chwil i nawet się nie obejrzysz, jak miska stanie się pusta.

Śledzie w oleju to klasyczna przekąska, która znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Te małe kawałki ryby, delikatnie zamoczone w oleju, to eksplozja różnych smaków. Ich intensywny i wyrazisty smak z pewnością ożywi każdą potrawę i przyciągnie uwagę gości. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

To danie, choć proste w przygotowaniu, zachwyca swoim bogactwem smaków. Aromat śledzi doskonale komponuje się z delikatnością oliwy. Dodatkowo śledzie są również bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3, co czyni je nie tylko smaczną, ale także wartościową przekąską. Śledzie w oleju to dobry wybór na Poniedziałek Wielkanocny, kiedy to tradycyjnie jedzone są lekkie i pożywne potrawy.

Przepis na śledzie w oleju

Składniki

  • 6 filetów ze śledzia,
  • 250 ml oleju,
  • 60 ml octu,
  • sok z dwóch cytryn,
  • cebula,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka gorczycy,
  • sól i pieprz,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • seler naciowy.

Sposób przygotowania

  1. Po wyjęciu śledzi z zalewy dokładnie je z niej wyczyść, przeciągając papierem po całej długości. Dodatkowo tym ruchem sprawisz, że będą bardziej elastyczne i plastyczne.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ocet wlej do rondelka, wsyp cukier, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli i musztardę. Następnie całość zamieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
  3. Do gotującej się mieszanki wrzuć gorczycę oraz niewielką ilość cebuli. Gotuj do miękkości warzywa.
  4. Seler oczyść i drobno posiekaj. Dodaj do pozostałej części cebuli, która znajduje się w misce. Przypraw pieprzem, solą, zalej olejem i sokiem z cytryn, wymieszaj.
  5. Ugotowaną mieszankę przecedź przez sitko, płyn dodaj do miski z cebulą i selerem. Przypraw i ponownie całość wymieszaj.
  6. Śledzie pokrój w grubsze paseczki i ułóż na talerzu. Każdy kawałek przykryj przygotowaną marynowaną w oleju cebulą i udekoruj szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej o: