Śledzie w oleju to klasyczna przekąska, która znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Te małe kawałki ryby, delikatnie zamoczone w oleju, to eksplozja różnych smaków. Ich intensywny i wyrazisty smak z pewnością ożywi każdą potrawę i przyciągnie uwagę gości.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
To danie, choć proste w przygotowaniu, zachwyca swoim bogactwem smaków. Aromat śledzi doskonale komponuje się z delikatnością oliwy. Dodatkowo śledzie są również bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3, co czyni je nie tylko smaczną, ale także wartościową przekąską. Śledzie w oleju to dobry wybór na Poniedziałek Wielkanocny, kiedy to tradycyjnie jedzone są lekkie i pożywne potrawy.
Przepis na śledzie w oleju
Składniki
- 6 filetów ze śledzia,
- 250 ml oleju,
- 60 ml octu,
- sok z dwóch cytryn,
- cebula,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka gorczycy,
- sól i pieprz,
- 3 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- seler naciowy.
Sposób przygotowania
- Po wyjęciu śledzi z zalewy dokładnie je z niej wyczyść, przeciągając papierem po całej długości. Dodatkowo tym ruchem sprawisz, że będą bardziej elastyczne i plastyczne.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ocet wlej do rondelka, wsyp cukier, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli i musztardę. Następnie całość zamieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
- Do gotującej się mieszanki wrzuć gorczycę oraz niewielką ilość cebuli. Gotuj do miękkości warzywa.
- Seler oczyść i drobno posiekaj. Dodaj do pozostałej części cebuli, która znajduje się w misce. Przypraw pieprzem, solą, zalej olejem i sokiem z cytryn, wymieszaj.
- Ugotowaną mieszankę przecedź przez sitko, płyn dodaj do miski z cebulą i selerem. Przypraw i ponownie całość wymieszaj.
- Śledzie pokrój w grubsze paseczki i ułóż na talerzu. Każdy kawałek przykryj przygotowaną marynowaną w oleju cebulą i udekoruj szczypiorkiem. Smacznego!