Tą zupą zastąpiłam pomidorową i ogórkową. Gdy dolejesz ten sok, będzie jeszcze smaczniejsza

Uwielbiam zupy, a ta pokazała mi, że można je robić inaczej. To połączenie smakowe na pierwszy rzut oka jest zaskakujące, ale gdy tylko jej spróbujesz, to się zakochasz. Można w niej wyczuć różne aromaty, ale właśnie to jest w niej najlepsze.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak połączyć świeżość pomarańczy ze smakiem marchewki? Okazuje się, że odpowiedź tkwi w prostej, a zarazem wyjątkowej zupie. Zupa marchewkowa ze skórką i sokiem z pomarańczy to połączenie, które pobudzi nasze zmysły. Ta zupa to prawdziwy majstersztyk smaku i zdrowia. Marchew, bogata w witaminę A, łączy się z orzeźwiającym sokiem pomarańczowym, dodając potrawie niepowtarzalnego charakteru. Aromatyczna skórka z pomarańczy nadaje zupie subtelny, cytrusowy smak, który idealnie komponuje się ze słodką nutą marchewki.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Takie połączenie smakowe jest świetne o każdej porze roku. Zimą i wczesną wiosną rozgrzej w chłodniejsze dni, a latem za sprawą pomarańczy dostarczy lekkiego orzeźwienia. Lepiej nie zwlekać z jej zrobieniem, bo jest tak pyszna. 

Przepis na zupę marchewkową z pomarańczą

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 7 dużych marchewek,
  • 3 spore ziemniaki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • biała część pora,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pora przemyj i posiekaj go na drobne paski. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wrzuć na niego pora i podsmażaj go przez kilka chwil do zarumienienia. Następnie dorzuć resztę warzyw i trzymaj je na ogniu przez 5 minut.
  3. Do garnka wlej bulion i wrzuć do niego podsmażone warzywa. Ustaw naczynie na średnim ogniu i gotuj do miękkości składników. Pod koniec gotowania wrzuć skórkę z pomarańczy i wlej sok.
  4. Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij garnek z ognia i pozostaw go do ostudzenia. Dopraw zupę solą, pieprzem i obiema paprykami, zamieszaj.
  5. Schłodzone danie zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki. Serwuj z grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.