Masz już dość serników i babek? To ciasto to miła odmiana, a jedna blacha to za mało

Jesteśmy świeżo po Wielkanocy, a to oznacza, że nasze brzuchy wypełnione są jeszcze różnymi smakołykami. Na pewno zajadaliśmy się w tym czasie słodkościami, ale ich nigdy nie jest za mało. To ciasto pokaże ci, że nikt nie ma dość wypieków. Zostanie zjedzone w kilka chwil.

Pomimo że jeszcze wczoraj zajadaliśmy się babkami, mazurkami i sernikami, dziś warto zrobić nowy wypiek. To warstwowe ciasto zaskakuje swoim podaniem, a przede wszystkim smakiem. Kakaowy biszkopt przełożony jest budyniem waniliowym, a ten przełamany jest smakiem bezy. Okazuje się, że zrobiony z tego przepisu jest lepszy niż niejeden deser zakupiony w cukierni. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na ciasto Marysieńka

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżka kakao,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 100 ml mleka.

Składniki na bezę

  • 5 białek
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 200 g cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • mąki ziemniaczanej.

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 50 g masła.

Składniki dodatkowe

  • orzechy do dekoracji,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 l mleka,
  • 200 ml zaparzonej kawy.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier. Cały czas miksując, zacznij stopniowo żółtka.
  2. W miseczce wymieszaj obie mąki z kakao. Mieszankę dodawaj porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając, do połączenia składników. W międzyczasie dodaj wodę i mleko. Konsystencja powinna być lekka i kremowa, ale też nie za rzadka.
  3. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Gotowe ciasto przelej do blaszki i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 minut. Po wypieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia, a następnie przekrój go na pół, tworząc dwa placki.
  4. Teraz przygotuj bezę orzechową. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z mąkami. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier. Gdy beza będzie gęsta i sztywna wmieszać delikatnie szpatułką orzechy połączone z mąką.
  5. Bezę przełożyć do formy, która wymiarami przypomina biszkopt, a także która wyłożona jest papierem do pieczenia. Piecz ją w nagrzanym do 180°C piekarniku około 30 minut. Po tym czasie pozostaw ją do wystudzenia.
  6. Teraz czas na budyń. Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej. Następnie dodaj budyń i gotuj do momentu, aż będzie gęsty i pozbawiony grudek.
  7. Gotowy budyń zdejmij z palnika i przykryć folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch. Pozostaw go do ostygnięcia.
  8. Jeden blat biszkoptu włóż do formy i nasącz połową zimnej kawy. Nałóż połowę masy budyniowej i przykryj bezą. Następnie rozsmaruj resztę masy budyniowej, przykryć drugim blatem biszkoptu i nasącz pozostałą kawą.
  9. Teraz przygotuj polewę czekoladową. Czekolady podziel na kawałki, przełóż je do garnka, dodaj masło i śmietanę. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylej na górę ciasta. Wierzch udekoruj orzechami. Przed podaniem umieść wypiek w lodówce. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.