Pomysł na śniadanie, kiedy za oknem wiosna? Jajka w tej wersji cię oczarują

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł i niewiele produktów tak dodaje energii, co właśnie jajka. Jednak jajka na śniadanie to nie tylko jajecznica lub omlet, mamy dla was coś lepszego, coś, przez co od razu poczujecie wiosnę w kubkach smakowych. Szakszuka to nadśniadanie.

Szakszuka - przepis, który można tak modyfikować, że aż ciężko powiedzieć o jednej konkretnej recepturze. Przepis na szakszukę więc istnieje, a jakże, ale można go do woli udoskonalać i dziś mamy dla was taki przepis, który każdemu zasmakuje. Możecie dodać tam wszystko, co lubicie, a przepis jest jedynie wskazówką. 

Zobacz wideo

Szakszuka - przepis na wiosenne śniadanie

Składniki:

  • 3 większe pomidory, najlepiej malinowe,
  • 1 większa cebula,
  • 1 papryka dowolnego koloru,
  • kilka plastrów wędliny lub kawałek kiełbasy bądź kilka plasterków boczku, 
  • garść szpinaku,
  • olej lub masło do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
  • jajka - ile chcesz.

SzakszukaSzakszuka [Fot. iStock]

Wiosenna szakszuka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy to także pokrój w kostkę, boczek z kolei pokrój w paski, jeśli masz na niego ochotę. 
  2. Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory. Mieszaj co jakiś czas.
  3. Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. 

Taka szakszuka najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Porcja takiego śniadania sprawi, że nie pomyślisz o jedzeniu aż do popołudnia. Jeśli masz na przykład pieczarki lub odrobinę sera, śmiało dorzuć je na patelnię.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.