Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł i niewiele produktów tak dodaje energii, co właśnie jajka. Jednak jajka na śniadanie to nie tylko jajecznica lub omlet, mamy dla was coś lepszego, coś, przez co od razu poczujecie wiosnę w kubkach smakowych. Szakszuka to nadśniadanie.
4
Najlepsza szakszuka namaki/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Szakszuka - przepis, który można tak modyfikować, że aż ciężko powiedzieć o jednej konkretnej recepturze. Przepis na szakszukę więc istnieje, a jakże, ale można go do woli udoskonalać i dziś mamy dla was taki przepis, który każdemu zasmakuje. Możecie dodać tam wszystko, co lubicie, a przepis jest jedynie wskazówką.
REKLAMA
Zobacz wideo
Szakszuka - przepis na wiosenne śniadanie
Składniki:
3 większe pomidory, najlepiej malinowe,
1 większa cebula,
1 papryka dowolnego koloru,
kilka plastrów wędliny lub kawałek kiełbasy bądź kilka plasterków boczku,
garść szpinaku,
olej lub masło do smażenia,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
jajka - ile chcesz.
Wiosenna szakszuka - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy to także pokrój w kostkę, boczek z kolei pokrój w paski, jeśli masz na niego ochotę.
Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory. Mieszaj co jakiś czas.
Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Taka szakszuka najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Porcja takiego śniadania sprawi, że nie pomyślisz o jedzeniu aż do popołudnia. Jeśli masz na przykład pieczarki lub odrobinę sera, śmiało dorzuć je na patelnię.