Rzodkiewka to popularne warzywo, która często jest składnikiem zdrowych i odżywczych sałatek bądź surówek. Nierzadko jemy ją również w towarzystwie innych warzyw, takich jak szczypiorek, cebula, zielony ogórek czy pomidor na pysznych, wiosennych kanapkach. Kiedy najlepiej siać rzodkiewkę, by nie musieć zaopatrywać się w nią w sklepie?
Wysiew rzodkiewki jest stosunkowo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, czy narzędzi. By wszystko poszło naprawdę łatwo, warto zaopatrzyć się w grabki lub łopatkę, zaś w przypadku uprawy na balkonie nie zapomnij o odpowiednio głębokim pojemniku. Powinien mieć co najmniej 10 cm. Jeśli zaś chodzi o termin wysiewu, możesz zabrać się za to już na początku marca, choć ze względu na wyjątkowo krótki okres wegetacyjny, pierwsze plony zbierzesz nawet już po 3 tygodniach. Z tego powodu będziesz cieszyć się ostrym smakiem rzodkiewki przez całą wiosnę i część lata. Wystarczy, że będziesz siać ją tak często, jak tego potrzebujesz, najlepiej co kilkanaście dni.
Wysiew co kilkanaście dni sprawi, że będziesz mogła cieszyć się smakiem świeżej rzodkiewki przez kilka miesięcy, ale zapewne z krótką przerwą. Dlaczego? Warto mieć na uwadze, że w wyjątkowo słoneczne dni może się zdarzyć, że zamiast korzeni wypuści kwiaty. Wszystko ze względu na dużą ilość światła, na które zareaguje, dlatego czasami dobrze przerwać jej wysiew wraz z nadejściem lata, a wrócić do niego gdy najcieplejsze dni miną. To jednak nie wszystko, gdyż jeśli posiadasz tunele foliowe, wysiew może odbywać się nawet zimą, choć wtedy na plony poczekasz ok. 6 tygodni.
W jaki sposób siać rzodkiewkę, by korzenie wyrosły naprawdę chrupiące i pyszne? Przede wszystkim wybierz odpowiednie miejsce z lekką, żyzną glebą o pH w okolicach 7. Uważaj, aby nie była ona zbyt wilgotna i zbita, gdyż wtedy możesz zapomnieć o dorodnych plonach. Miejsce powinno być też stosunkowo słoneczne. Nasiona wysiewaj na 1 cm głębokości, w odległości co 3-5 cm i w rzędach co 20 cm. Nie zapomnij o regularnym, acz dość skąpym podlewaniu, by podłoże było stale lekko wilgotne. Tyle wystarczy, aby wkrótce cieszyć się obfitymi plonami.