Resztki po świętach zalegają w lodówce? Zrób z nich lubelski specjał - ta zupa jest wyśmienita

Zupa z resztek to może być naprawdę niemal restauracyjne danie. Kto był, widział i jadł forszmak lubelski, ten wie, że smaku tej zupy nie da się podrobić. Jeśli więc masz trochę wędlin, mięs po świętach, zrobisz tak pyszną zupę, że klękajcie narody.

Co zrobić z resztek po świętach, żeby nic się nie zmarnowało, a jednocześnie z tego wszystkiego wyczarować coś pysznego? Nie możemy was zostawić samych z tymi rozważaniami. Mamy przepis na przepyszną zupę z resztek, niechlubnie nazywaną "śmieciówką", a na Lubelszczyźnie zwaną forszmakiem. To klasyk wesel, gdzie podczas poprawin serwowało się właśnie forszmak, lub jak mawiał wuj Jacenty - wszebarszcz. To przepis, który sprawdzi się teraz w większości polskich domów. 

Zobacz wideo

Zupa z resztek, a smakuje jak z restauracji

Składniki: (to jedynie wskazówka - możesz dowolnie modyfikować ilość i konkretne produkty)

  • ok. 300 g skrawków pieczonych mięs i wędlin,
  • 300 g kiełbasy (swojskiej lub białej),
  • 300 g wieprzowiny (może być wędzony boczek lub surowa karkówka),
  • 2 średnie cebule,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • ok. 1,5 l bulionu lub rosołu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • kilka pieczarek,
  • opcjonalnie: kukurydza konserwowa, groszek lub fasola,
  • koncentrat pomidorowy lub śmietana,
  • pół szklanki soku z ogórków lub zakwasu na barszcz,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka,
  • smalec lub olej do posmażenia.

Zupa "śmieciówka" - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub innego tłuszczu. Następnie włóż surowe mięso (pokrojone w kostkę) i podsmażaj na średnim ogniu, aż włókna mięsa się zamkną (boczek należy wytopić).
  2. Następnie dodaj posiekaną w piórka cebulę, a kiedy się podsmaży, dodaj kiełbasę oraz wędliny. Podsmażaj całość przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika.
  3. Następnie dołóż pokrojone pieczarki. Duś na niewielkim ogniu, aż z pieczarek odparuje woda. Później zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dołóż oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone ogórki, kukurydzę lub inne warzywa z puszki, jeśli używasz. Zupę dowolnie zakwaś - może być to zakwas na barszcz lub sok z ogórków albo koncentrat pomidorowy w dowolnej ilości. Gotuj jeszcze 5 minut, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę możesz zabielić zasmażką lub śmietaną, ale nie jest to konieczne. Taką zupę możesz ugotować na wiele sposobów i na pewno za każdym razem będzie pyszna.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.