Został ci żurek? Zrób to, zanim włożysz do lodówki. Będziecie się zajadać 3 dni i nic się nie zmarnuje

Jak przechowywać żurek po świętach, by długo zachował smak i się nie zepsuł? Samo włożenie gara zupy do lodówki może nie wystarczyć. O czym trzeba pamiętać? Prosty trik przedłuży jego świeżość. Ciesz się pysznym smakiem nawet kilka dni po świętach.

Po świętach wielkanocnych zapewne w wielu domach pozostały smakowite frykasy. Część z nich warto zamrozić, by cieszyć się ich smakiem za jakiś czas, inne zaś zjeść w kolejnych dniach. Co zrobić z żurkiem? Odpowiednie przechowanie uchroni go przed szybkim skiśnięciem. O czym pamiętać, abyś mogła po niego sięgnąć także chwilę po świętach?

Zobacz wideo

Jak przechowywać żurek? Samo włożenie do lodówki nie wystarczy

Żurek to nieodłączny element wielkanocnego obiadu. Choć sposób przyrządzania różni się w zależności od przepisu i zwyczajów danej rodziny, niewątpliwie to właśnie on króluje na stole w święta. Aromatyczny, odpowiednio kwaśny, z dodatkiem jajka i białej kiełbasy smakuje naprawdę wybornie. Jak go potem przechowywać, by móc zajadać się nim nawet przez 3 kolejne dni? Oczywiście najprostszym sposobem jest umieszczenie garnka ze schłodzoną zawartością w lodówce. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. A przynajmniej często zapominamy o pewnej kwestii z tym związanej. Jak zrobić to prawidłowo?

Jak przechowywać żurek po świętach?Jak przechowywać żurek po świętach? Jak przechowywać żurek po świętach? Fot. Grażyna Makara / Agencja Wyborcza.pl

Schowaj do lodówki, ale nie zapomnij o jednym. Przedłużysz świeżość żurku

Jeśli chcesz bezpiecznie przechować żurek w lodówce, zanim włożysz go do środka, warto pamiętać o jednej kwestii. A mianowicie chodzi o wcześniejsze przykrycie garnka pokrywką. W przeciwnym wypadku zupa może znacznie szybciej skisnąć z powodu przyspieszonego procesu fermentacyjnego. Dlatego najważniejszą zasadą w przechowywaniu gara zupy w lodówce jest szczelne przykrycie go pokrywką. 

Co zrobić z żurkiem po świętach? Przelej lub zamroź

Schowanie garnka pełnego zupy to niejedyny trik na bezpieczne przechowywanie żurku w lodówce. Znacznie lepszym sposobem jest odczekanie, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie przelanie do słoików. Po szczelnym zakręceniu wieczka możesz śmiało umieścić go wewnątrz urządzenia, a będziesz zajadać się nim nawet do 3 dni. Ostatnią metodą jest mrożenie, które przedłuży jego trwałość do 2 miesięcy. Zanim się jednak za nie zabierzesz, nie zapomnij wyjąć z zupy ziemniaków, gdyż nie można ich przechowywać w ten sposób. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.