Bez tarcia i smażenia. Te placki są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Gotowe w kilka chwil

Placki ziemniaczane mogą nam się kojarzyć z ciężkim i długim przygotowaniem. Dzięki temu przepisowi będą one łatwiejsze i przede wszystkim szybsze w przyrządzeniu. Jak to jest możliwe? Wystarczy nie trzeć ich na tarce i nie smażyć. Ta metoda jest znacznie lepsza.

Placki ziemniaczane to bardzo smaczne danie, ale wiele osób nie chce ich robić z kilku powodów. Przede wszystkim, by je przygotować, trzeba poświęcić dużo czasu, najlepiej zarezerwować sobie od 2 do 3 godzin. Przy ich przyrządzaniu robi się również dość spory bałagan, a tarcie ich na tarce przyprawia o ból ręki. Jak widać lista tych powodów może zniechęcać, na szczęście poznaliśmy sposób, jak je przygotować, by się nie narobić.

Zobacz wideo

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że placki z tego przepisu nie przygotowuje się z surowych ziemniaków. Oznacza to również, że tarka będzie całkowicie zbędna. Obrane kartofle wkłada się więc do garnka z wodą i gotuje do miękkości, następnie przeciska się je przez praskę i miesza z innymi produktami. Oprócz tego można zapomnieć o smażeniu. Gotową masę przekłada się na blaszkę i zapieka. Takim sposobem można przyrządzić więcej placków w tym samym czasie. Dodatkowym atutem takiego przyrządzania jest to, że placuszki nie ociekają tłuszczem, którym zazwyczaj nasiąkają podczas smażenia.

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie odcedź i przemiel je za pomocą praski.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż ją na patelni z masłem. Warzywo ma się delikatnie zarumienić.
  3. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj śmietanę, sól, pieprz i podsmażoną cebulę. Następnie wrzuć posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z powstałej masy ziemniaczanej formuj płaskie i dość cienkie placki. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
  5. Przygotowane placuszki wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do zarumienienia.
  6. Gotowe danie podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.