Placki ziemniaczane to bardzo smaczne danie, ale wiele osób nie chce ich robić z kilku powodów. Przede wszystkim, by je przygotować, trzeba poświęcić dużo czasu, najlepiej zarezerwować sobie od 2 do 3 godzin. Przy ich przyrządzaniu robi się również dość spory bałagan, a tarcie ich na tarce przyprawia o ból ręki. Jak widać lista tych powodów może zniechęcać, na szczęście poznaliśmy sposób, jak je przygotować, by się nie narobić.
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że placki z tego przepisu nie przygotowuje się z surowych ziemniaków. Oznacza to również, że tarka będzie całkowicie zbędna. Obrane kartofle wkłada się więc do garnka z wodą i gotuje do miękkości, następnie przeciska się je przez praskę i miesza z innymi produktami. Oprócz tego można zapomnieć o smażeniu. Gotową masę przekłada się na blaszkę i zapieka. Takim sposobem można przyrządzić więcej placków w tym samym czasie. Dodatkowym atutem takiego przyrządzania jest to, że placuszki nie ociekają tłuszczem, którym zazwyczaj nasiąkają podczas smażenia.
Składniki
Sposób przygotowania