Deser, który zrobisz w 10 minut, a jego smak przebija inne wypieki. Jest miękki i puszysty

Nie jest to prawdą, że po świętach każdy ma dość słodkości i wypieków. Dla niektórych było ich wręcz za mało i szukają sposobu, jak zjeść ich więcej. Ten przysmak w tym pomoże i zaspokoi wszelkie pragnienia. Jego przygotowanie to dosłownie 10 minut, a całą resztą zajmie się piekarnik.

Święta wielkanocne już za nami, a to oznacza, że nasze brzuchy wypełnione były przez ostatnie dni wieloma smakołykami. Oprócz jajek i sałatek zajadaliśmy się również deserami. Jednak takiego wypieku na pewno nie było na twoim stole. Czas to nadrobić, a jego dodatkowym atutem jest czas przygotowywania.

Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler

Ciasto śmietankowe to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie możesz sobie odmówić. By je zrobić, zarezerwuj sobie dosłownie 10 minut. Tyle właśnie trwa wymieszanie wszystkich podanych składników i przelanie ich do foremki. Całą resztą zajmie się piekarnik i to tam dzieje się magia. Po wypieczeniu wystarczy, że udekorujesz wypiek cukrem pudrem, a po kilku chwilach nie pozostanie po nim nawet okruszek.

Przepis na ciasto śmietankowe w 10 minut

Składniki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 4 jajka,
  • 60 ml oleju,
  • 20 g kakao,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do większej miski, dodaj do nich cukier wraz z cukrem wanilinowym, następnie ubij całość na jednolitą i puszystą masę.
  2. Do mieszanki dodaj olej i roztopione wcześniej masło. Ponownie wszystko zmiksuj do połączenia.
  3. Następnie wlej śmietankę kremówkę, krótko zmiksuj, po czym wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  4. Tak przygotowane składniki zmiksuj na gładko, a gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao wymieszane z dwoma łyżkami mleka.
  5. Do blaszki wlewaj naprzemiennie jasną i ciemną masę. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do wystudzenia. Gdy stanie się chłodne, możesz posypać je cukrem pudrem lub oblać domowym lukrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.