Moja babcia nie robi zwyczajnej jajecznicy. Dodaje te dwa składniki i jest lepsza niż od szefa kuchni

Jeśli jesteś smakoszem jajecznicy, to koniecznie musisz spróbować tej wersji. Moja babcia robi ją tak od lat i nie uznaje innej metody. Ten smak znam od dzieciństwa i wiem, że jest najlepszy ze wszystkich. Zaledwie dwa składniki sprawiają, że to danie jest tak smaczne.

Uważa się, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Trudno się z tym nie zgodzić, bowiem to właśnie ono nastawia nas na resztę dnia i zapełnia nasz brzuch o poranku. Warto więc zwrócić większą uwagę na jego przyrządzenie i dostarczyć organizmowi najlepszych smaków. Zazwyczaj, przez brak czasu sięgamy po bardzo szybkie kanapki. Od czasu do czasu polecamy jednak przyrządzić coś ciekawszego. Przepis od babci sprawdzi się najlepiej.

Zobacz wideo Jajecznica trzykrotnie po francusku

Moja babcia jest smakoszem jajecznicy i przetestowała w swoim życiu wiele jej wersji. Jednak tylko jedna z nich przypadła jej szczególnie do gustu. Uwzględnia ona dwa dodatkowe składniki, którymi są pieczarki i żółty ser. Takie połączenie smakowe jest naprawdę przepyszne. Jajecznica tak wykonana jest pożywna, a dodatek świeżego pieczywa idealnie się z nią komponuje. Taki posiłek o poranku z pewnością odpowiednio nastawi cię na resztę dnia.

Przepis na jajecznicę mojej babci

Składniki

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki mleka,
  • 40 g żółtego sera w kostce,
  • 6 dużych pieczarek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się pieczarkami. Przemyj je, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Mogą być to plastry lub kostka.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć warzywo i podsmażaj je do zarumienienia. Po tym czasie woda wypuszczona z pieczarek powinna wyparować.
  3. Kiedy pieczarki są podsmażane, zajmij się resztą składników. Do miseczki wbij jajka i dodaj do nich mleko. Energicznie wymieszaj i wlej na patelnię, na której znajdują się pieczarki. Wrzuć również starty żółty ser i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jajka będą bardziej ścięte, dopraw je solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowaną jajecznicę podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: