Kopytka wyjdą mięciutkie dzięki jednej radzie. Mąka jest ważna, ale nie może być byle jaka

Kto nie kocha kopytek? Te niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów to obiad idealny na każdą okazję, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kopytka, żeby były aksamitne, delikatne i jeszcze smaczniejsze. Oczywiście ważne są ziemniaki, wiemy o tym doskonale. Nie mniej ważna jest mąka - tutaj sprawdzi się jeden rodzaj.

Przepis na kopytka jest banalny, ale doskonale wiemy, że takie właśnie banalnie proste rzeczy najłatwiej jest zepsuć. Jeśli chcesz, żeby twoje kopytka były mięciutkie i delikatne, nie przesadzaj z mąką i wybierz odpowiednią. Najlepiej sprawdzi się mąka o drobnym poziomie przemiału - poniżej 500.  Ale jeśli damy mąki za mało, mogą się przecież rozwalać i szybciej rozgotować. Jeśli z kolei dodamy jej za dużo, kluchy wyjdą twarde i gumowate.

Zobacz wideo

Jest pewien sposób, by uniknąć obu problemów. Wystarczy, że do ciasta na kopytka dodasz żółtko, które dodatkowo zwiąże ciasto, ale go nie utwardzi. A żeby dodać kopytkom smaku i wytrawnego charakteru, do ziemniaków dodaj odrobinę gałki muszkatołowej - ta przyprawa kocha się z ziemniakami jak jabłka z cynamonem. Te porady chyba wystarczą, żeby zrobić kopytka życia. 

Najlepsze, mięciutkie kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych (waga po obraniu),
  • 200 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 całe jajko i 1 żółtko, 
  • sól, gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
  • łyżka masła. 

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie rozgnieć je praską lub zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i żółtko oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Całość dokładnie zagnieć.
  3. Przygotuj stolnicę lub blat i podsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto, podziel na części i z każdej z ich uformuj rulon o średnicy ok. 3 cm.
  4. Za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów i partiami wrzucaj je na wrzątek z dodatkiem soli i masła.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Uważaj jednak, by się nie rozgotowały. Ugotowane kopytka wyłów na talerz i podawaj w swój ulubiony sposób.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.