Po powrocie z zakupów spożywczych wiele produktów przekładamy od razu do lodówki. Wśród nich są również jajka, które najczęściej lądują na drzwiach urządzenia. Okazuje się, że to nie najlepszy pomysł, który może skutkować nawet zatruciem. Dlaczego?
Jajka to nieodłączny element polskiej kuchni oraz główny składnik niejednego śniadania. Możemy przyrządzić z nich jajecznicę, szakszukę, lub przygotować jajko sadzone, na twardo czy na miękko. Oprócz tego są produktem, który często wykorzystujemy do innych dań, nie wspominając o wypiekach i przekąskach. Tymczasem okazuje się, że wiele osób wciąż nie wie, jak prawidłowo je przechowywać. Co więcej, często robimy to po prostu źle, co może skutkować tym, iż szybciej się zepsują i spowodują zatrucie. Gdzie więc najlepiej trzymać jajka?
Jajek zdecydowanie nie należy zostawiać w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Z tego powodu lepiej nie trzymaj ich na kuchennym blacie, tylko od razu po zakupach schowaj do suchego i chłodnego miejsca, np. garażu, piwnicy czy lodówki. Tutaj jednak również warto uważać. Wiele osób przekłada je do specjalnej, plastikowej foremki, która nierzadko jest dołączona do lodówki, a następnie kładzie na drzwiach urządzenia. Tymczasem jest to błąd, który w skrajnych przypadkach może spowodować nawet zatrucie pokarmowe.
Po pierwsze, trzymanie jajek w plastikowej foremce może sprawić, iż będą miały bezpośredni kontakt z innymi produktami. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, jest zostawienie ich w wytłaczance lub przełożenie do plastikowego pojemnika. Po drugie, drzwi lodówki nie są najlepszym miejscem do przechowywania jajek, nawet tych w kartonie czy plastiku. Wszystko dlatego, iż jest tam po prostu cieplej niż w reszcie urządzenia. Ponadto otwieranie drzwiczek, które ma miejsce nawet kilkanaście razy w trakcie dnia, sprawia, że do środka wpada cieplejsze powietrze, które przede wszystkim kieruje się właśnie na nie. Również sam fakt różnicy temperatur może przyspieszać psucie się jajek. Dlatego zdecydowanie lepiej trzymać je w wytłaczance na lodówkowej półce, aniżeli drzwiach. Jeśli natomiast zastanawiasz się, czy jajka wciąż nadają się do spożycia, najlepiej w trakcie wykorzystywania ich kontrolować zapach oraz konsystencję. Jeśli cokolwiek cię zaniepokoi, zrezygnuj z jedzenia.