Kluski śląskie metodą czwórki zawsze wychodzą. Babcia spojrzy z niedowiarzaniem

Kluski śląskie to fantastyczny dodatek do obiadu i wcale nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Niektórzy jednak nie robią ich z obawy, że coś im się nie uda. Na szczęście wiemy, co robić, by na twoim talerzu wylądowały udane kluski śląskie. Przepis z metodą czwórki zawsze wychodzi. Nawet babcia spojrzy z niedowierzaniem, że tym razem nie ma katastrofy.

Kluski śląskie, choć z nazwy odnoszą się do jednego regionu, chętnie jadane są w całej Polsce. Nie ma w tym nic dziwnego, trudno przecież oprzeć się lśniącym i mięciutkim kluskom, a już zwłaszcza w towarzystwie pysznego mięsa i aromatycznego sosu

Jak zrobić kluski śląskie? Przepis z kontrowersyjnym składnikiem

Choć (niemal) wszyscy uwielbiają je jeść, to nie każdy jest przekonany, czy poradziłby sobie z ich samodzielnym przygotowaniem w domu. Nie ma w tym jednak nic trudnego. Zwłaszcza gdy zastosuje się przepis na kluski śląskie, który zakłada wykonanie ich tzw. metodą czwórki. Stosuje ją między innymi Magda Gessler, która w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" pokazała, jak robi te kluchy.

Zobacz wideo

Restauratorka dodaje do nich składnik, który niektórzy uważają za niepotrzebny, choć można go znaleźć też w wielu innych przepisach. Chodzi o jajko. Jego przeciwnicy twierdzą, że kluski śląskie z jego dodatkiem stają się gumowate. Z kolei zwolennicy są zdania, że dzięki niemu łatwiej jest lepić kluski, bo ciasto ma bardziej plastyczną konsystencję. My zdecydowaliśmy się dołączyć do teamu jajecznego i polecić przepis właśnie z tym składnikiem. 

Oto najlepsze kluski śląskie. Przepis metodą czwórki zawsze wychodzi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż zmiękną. Potem odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Gdy będą już gotowe, rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez praskę. Wbijamy do nich jajko i dodajemy mąkę oraz sól. 

Kluski śląskie
Kluski śląskie Fot. Anna Lewańska / Agencja Wyborcza.pl

Ciasto wyrabiamy, a potem dzielimy na cztery równe części. Z każdej formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski śląskie, czyli najpierw robimy kulki wielkości mniej więcej orzechy włoskiego, a potem w środku każdej wgniatamy palcem charakterystyczną dziurkę.

Kluski śląskie wkładamy po kilka (to ważne, by się nie skleiły) do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy jeszcze przez około dwie minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię. Potem wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy w ulubiony sposób.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.