Surówka to jeden z nieodłącznych elementów obiadu. Zamiast po raz kolejny serwować do dania głównego mizerię czy Colesława, wypróbuj poniższą surówkę na bazie ogórków kiszonych. Cały przysmak to istna bomba witaminowa, której przy okazji nie da się odmówić wyjątkowego smaku. Jak ją przygotować? Bardzo prosto!
Surówkę z ogórków, cebuli i marchewki zrobisz w ekspresowym tempie. Wystarczy, że pokroisz wszystkie składniki, a następnie wymieszasz je i doprawisz aromatyczną oliwą, a także solą i pieprzem. Warzywny dodatek doskonale urozmaici smak potraw mięsnych, np. kotletów drobiowych, schabu czy pieczeni. Polecana jest także w daniach kuchni azjatyckiej - świetnie sprawdzi się w towarzystwie kaszy czy ryżu z innymi dodatkami. Przyrządzenie jej zajmie ci zaledwie kilka minut, dlatego warto o niej pamiętać, szukając pomysłu na szybki, pyszny i niezwykle zdrowy specjał obiadowy.
Składniki:
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę lub cienkie plasterki, po czym przełóż do miseczki. Pora umyj, odkrój z niego białą część, po czym przekrój ją wzdłuż na pół i posiekaj. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę, a obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie pokrojone składniki umieść w misce, razem z ogórkami. W dalszej kolejności dodaj drobno posiekany czosnek. Wlej nieco oliwy, a całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec wszystko wymieszaj. Możesz wzbogacić surówkę o dodatkowe składniki, takie jak: pestki dyni czy słonecznika, siekany szczypiorek lub warzywa konserwowe. Podaj ją w salaterce lub niewielkiej misce i zajadaj się śmiało. Smacznego!