Krupnik - przepis babci. Żeby smakował najlepiej, postaw na te dwa mięsa

Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak u babci i nie przypominał brejowatej zupy, którą wmuszano w nas w przedszkolu? Przepis na krupnik jest bardzo prosty, a sukces opiera się na wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzą się dwa rodzaje - z jednego robi się pyszny gulasz.

Krupnik to jedna z tych zup, które wzbudzają niemałe emocje. Są osoby, które ją uwielbiają, ale są też tacy, którzy mają do niej awersję, najczęściej spowodowaną zmuszaniem do jedzenia, najczęściej w przedszkolu. Umówmy się - przepis na krupnik jest bardzo prosty i właśnie przez to łatwo tę zupę zepsuć i zamiast pysznego, esencjonalnego dania, otrzymamy paciajkę z rozgotowaną kaszą, a przecież nie o to chodzi. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić krupnik, żeby smakował idealnie, zupełnie jak u babci. Sukces zaczyna się już na zakupach - musisz zadbać o odpowiednie mięso. Polecamy krupnik ugotować na dwóch - najlepsze będą żeberka oraz drobiowe żołądki. Tutaj nie ma co się bać podrobów. 

Zobacz wideo

Przepis na krupnik jak u babci. Z tych mięs wyjdzie najlepszy

Składniki:

  • ok. 600 g żeberek wieprzowych,
  • 600 g żołądków drobiowych,
  • kilka ziemniaków,
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej (polecam pęczak),
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • posiekany koperek,
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia.

Krupnik - przepis na zupę z kasząKrupnik - przepis na zupę z kaszą Wikimedia Commons, the free media repository

Najlepszy krupnik - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od wywaru. Żołądki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Żeberka podziel na części, włóż wszystko do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu i kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je. 
  2. Do wywaru dodaj kilka listków laurowych oraz ziele angielskie. Dodaj także obraną włoszczyznę i odrobinę soli. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. 
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a kiedy zaczną robić się miękkie, wsyp kaszę i ugotuj al dente - pod wpływem temperatury i tak zmięknie. 
  4. Kiedy kasza się gotuje, podsmaż na maśle cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj ją do zupy. Dodaj także posiekany koperek i dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania możesz dodać zahartowaną śmietanę. 

Wskazówka: Do krupniku możesz dodać kilka suszonych grzybków, dodadzą wyjątkowego aromatu i smaku. Jeśli chcesz, możesz także dodać odrobinę soku z kiszonej kapusty lub ogórków, pamiętaj jednak, żeby dodawać kwas wtedy, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.