Zamiast wyrzucać te liście do kosza, wykorzystaj w kuchni. Nie uwierzysz, co można z nich zrobić

W trakcie gotowania w śmieciach ląduje wiele odpadów. Są to najczęściej resztki produktów, których nie udało się zużyć w całości, a także obierki i fragmenty warzyw oraz owoców. Czy wiesz, że zielona część pora oraz liście selera wciąż możesz wykorzystać?

W trakcie gotowania nierzadko zdarza się, że części warzyw takich jak zielony fragment pora czy liście selera lądują w koszu. Tymczasem mało kto wie, że można, a nawet warto, je wykorzystać. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Do czego ich użyjesz?

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Wyrzucasz do śmieci? To błąd

Pichcąc w kuchni, warto tak rozplanować posiłki, aby do cna wykorzystać każdy użyty produkt. Marnowanie jedzenia to ogromny problem, nie wspominając już o tym, jak wiele śmieci przy tym generujemy. Oprócz tego to nic innego, jak wyrzucanie pieniędzy w błoto. Między innymi dlatego warto zawczasu zrobić plan działania i gotować w taki sposób, by wykorzystać możliwie jak najwięcej kupionych wcześniej produktów. Czasami jednak zdarza się, że w koszu lądują fragmenty, które uważamy za niezdatne do spożycia, podczas gdy w rzeczywistości jest inaczej. Tak jest m.in. z liśćmi selera czy zieloną częścią pora. Czy wiedziałaś, że możesz je spokojnie wykorzystać?

Do czego wykorzystać liście z selera? Użyj ich na wiele sposobów

Nie każdy wie o tym, że liście selera korzeniowego są jadalne. Co więcej, mają naprawdę ciekawy smak i są turbo zdrowe. Znajdziemy w nich wiele witamin i składników mineralnych, a ponadto działają przeciwzapalnie, korzystnie wpływają na naczynia krwionośne i poziom złego cholesterolu. Dlatego naprawdę szkoda, aby lądowały w koszu. W jaki sposób możesz je wykorzystać? Przede wszystkim jako dodatek do zup, pesto czy dekorację np. do pizzy. Miłośnicy ciekawych smaków powinni spróbować dodawać kilkanaście listków do wszelkiego rodzaju wyciskanych soków i koktajli, by wzbogacić je o jeszcze więcej witamin i minerałów. 

Czy można jeść zielone części pora?Czy można jeść zielone części pora? Czy można jeść zielone części pora? Fot. pexels.com / Ivan Samkov

Czy można jeść zielone części pora? Można, a nawet powinno się 

Kolejnym niedocenionym produktem w kuchni jest zielona część pora. Przygotowując zupę, czy nawet jajecznicę z dodatkami, najczęściej sięgamy jedynie po biały fragment, zaś zielony wraz z liśćmi ląduje w koszu. To błąd, gdyż możesz wykorzystać go na wiele sposobów. Tak samo jak w liściach selera, tak i tutaj znajdziesz wiele cennych witamin, m.in. witaminę C, B, A oraz K. Nie brakuje też polifenoli. Jak więc ją wykorzystać? Również warto dodawać ją do zup, sosów, past kanapkowych, gulaszów. Będzie także świetnym składnikiem zdrowych, lekkich sałatek, także tych do obiadu. Robiąc krem z pora nie odrywaj z niego zielonych części, a dodadzą mu niezwykłego smaku oraz wielu cennych wartości odżywczych. Możesz też ich użyć jako zamiennika do cebuli dymki, choć zanim to zrobisz, warto zamoczyć je we wrzątku, aby zmiękły. 

Wyrzucasz liście selera?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.