Pierogi ruskie to chyba najczęściej robione pierogi w naszych domach i nic dziwnego - są pyszne i dość tanie w wykonaniu. Jednak tradycyjna receptura może w końcu spowszednieć, dlatego dziś mamy dla was przepis na pierogi ruskie w nowym wydaniu. Do farszu dodaj zielony składnik, a będą tak pyszne, że rodzina nie uwierzy, że to połączenie jest tak genialne.
freeskyline / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pierogi ruskie to klasyka polskich obiadów i nawet trudno znaleźć restaurację, która w menu nie ma tych pysznych pierogów z sera i ziemniaków. Przepis na pierogi ruskie jest bardzo prosty i naprawdę trudno go zepsuć. Nie znaczy to jednak, że nie można go udoskonalić. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na farsz do pierogów ruskich z miętą. Stwierdziłam, że skoro z miętą smakują tak dobrze, to z bazylią na pewno też będą boskie. Nie myliłam się - pierogi ruskie z niewielkim dodatkiem bazylii to osadowe objawienie.
REKLAMA
Zobacz wideo
Nowoczesne pierogi ruskie - farsz jest obłędnie pyszny
opcjonalnie wytopiony i pokrojony boczek do okrasy.
Pierogi ruskie są w całości polskiebonchan /Shutterstock
Pierogi ruskie z bazylią - sposób wykonania:
Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i zmiel w maszynce. Dodaj także zmielony twaróg oraz podsmażoną cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem, a także gałką. Listki bazylii potnij nożyczkami lub pokrój i dodaj do reszty. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę, by składniki się połączyły.
Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Do lekko ostudzonego wrzątku włóż masło i dodaj sól. Wymieszaj i dodaj do mąki. Energicznie zagnieć ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na części i każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj. \
Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj z ciasta kółeczka. Następnie na środku każdego z nich połóż porcje farszu. Następnie szczelnie zalep pierogi, tworząc ozdobną falbankę.
Pierogi ruskie wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj partiami przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Pierogi ruskie świetnie smakują z podsmażoną cebulką i wytopionym boczkiem. Możesz także podawać je z kwaśną śmietaną. Dodatek bazylii nadaje im przyjemnej lekkości i sprawia, że smakują naprawdę fenomenalnie.