Pierogi ruskie w nowym wydaniu. Farsz będzie palce lizać dzięki zielonemu dodatkowi

Pierogi ruskie to chyba najczęściej robione pierogi w naszych domach i nic dziwnego - są pyszne i dość tanie w wykonaniu. Jednak tradycyjna receptura może w końcu spowszednieć, dlatego dziś mamy dla was przepis na pierogi ruskie w nowym wydaniu. Do farszu dodaj zielony składnik, a będą tak pyszne, że rodzina nie uwierzy, że to połączenie jest tak genialne.

Pierogi ruskie to klasyka polskich obiadów i nawet trudno znaleźć restaurację, która w menu nie ma tych pysznych pierogów z sera i ziemniaków. Przepis na pierogi ruskie jest bardzo prosty i naprawdę trudno go zepsuć. Nie znaczy to jednak, że nie można go udoskonalić. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na farsz do pierogów ruskich z miętą. Stwierdziłam, że skoro z miętą smakują tak dobrze, to z bazylią na pewno też będą boskie. Nie myliłam się - pierogi ruskie z niewielkim dodatkiem bazylii to osadowe objawienie.

Zobacz wideo

Nowoczesne pierogi ruskie - farsz jest obłędnie pyszny

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg drobnej mąki pszennej,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła.

Farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu,
  • ok. 300 g mączystych ziemniaków,
  • smalec do smażenia,
  • 1 średnia cebula (lub dwie, jeśli chcesz dodatkowo zrobić okrasę),
  • sól, grubo mielony pieprz, odrobina gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • opcjonalnie wytopiony i pokrojony boczek do okrasy.

Pierogi ruskie są w całości polskiePierogi ruskie są w całości polskie bonchan /Shutterstock

Pierogi ruskie z bazylią - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i zmiel w maszynce. Dodaj także zmielony twaróg oraz podsmażoną cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem, a także gałką. Listki bazylii potnij nożyczkami lub pokrój i dodaj do reszty. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę, by składniki się połączyły. 
  2. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Do lekko ostudzonego wrzątku włóż masło i dodaj sól. Wymieszaj i dodaj do mąki. Energicznie zagnieć ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na części i każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj. \
  3. Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj z ciasta kółeczka. Następnie na środku każdego z nich połóż porcje farszu. Następnie szczelnie zalep pierogi, tworząc ozdobną falbankę. 
  4. Pierogi ruskie wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj partiami przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. 

Pierogi ruskie świetnie smakują z podsmażoną cebulką i wytopionym boczkiem. Możesz także podawać je z kwaśną śmietaną. Dodatek bazylii nadaje im przyjemnej lekkości i sprawia, że smakują naprawdę fenomenalnie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.