Przepis na pizzę można dowolnie modyfikować, ulepszać i zmieniać pod swój gust. Zazwyczaj nasze kombinowanie dotyczy składników, bo istnieje nieskończona ilość połączeń, które sprawiają, że pizza za każdym razem może być inna. Mamy także kilka rodzajów tego dania, oczywiście najpopularniejsza jest pizza neapolitańska, czyli cienkie ciasto i puszyste brzegi. Popularna jest także pizza chicagowska, która z kolei ma bardzo grube ciasto i mnóstwo sera.
Niewiele osób wie, że przepyszną pizzę można zrobić bez mąki i bez drożdży. Brzmi jak herezja? Być może, ale pizza na spodzie z kalafiora nie tylko smakuje wyśmienicie, to jeszcze jest idealną opcją dla osób ograniczających węglowodany w diecie lub cierpiących na nietolerancję glutenu. Jak raz spróbujesz takiej pizzy, nie będzie cię już ciągnęło do pizzerii.
Składniki:
Dodatkowo: sos pomidorowy, kilka plasterków szynki, mozzarella, pieczarki, cebula i inne ulubione dodatki
Taka pizza jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza do wykonania, niż z tradycyjnym ciastem. Nie trzeba zagniatać, brudzić sobie rąk mąką i nie ma konieczności czekania, aż ciasto wyrośnie. Jeśli więc kochasz pizzę, ale nie boisz się nowych smaków, pizza na takim pysznym, warzywnym spodzie na pewno na stałe zagości w twoim domowym menu.