Przepis na pizzę z zaskakującym spodem. Jest przepyszna, pachnąca i to bez mąki i drożdży

Pizza opanowała cały świat i jestem w stanie się założyć, że nie ma człowieka, który nie przepadałby za tym daniem. Tradycyjny przepis na pizzę zakłada (najczęściej) cienkie drożdżowe ciasto z sosem i dodatkami, pieczone w piecu opalanym drewnem lub w piekarniku. Jednak kto powiedział, że spód do pizzy zawsze musi być z mąki? Otóż nie. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pizzę na nietypowym spodzie, która smakuje jak z najlepszej trattorii. W sam raz dla osób dbających o linię.

Przepis na pizzę można dowolnie modyfikować, ulepszać i zmieniać pod swój gust. Zazwyczaj nasze kombinowanie dotyczy składników, bo istnieje nieskończona ilość połączeń, które sprawiają, że pizza za każdym razem może być inna. Mamy także kilka rodzajów tego dania, oczywiście najpopularniejsza jest pizza neapolitańska, czyli cienkie ciasto i puszyste brzegi. Popularna jest także pizza chicagowska, która z kolei ma bardzo grube ciasto i mnóstwo sera.

Zobacz wideo

Niewiele osób wie, że przepyszną pizzę można zrobić bez mąki i bez drożdży. Brzmi jak herezja? Być może, ale pizza na spodzie z kalafiora nie tylko smakuje wyśmienicie, to jeszcze jest idealną opcją dla osób ograniczających węglowodany w diecie lub cierpiących na nietolerancję glutenu. Jak raz spróbujesz takiej pizzy, nie będzie cię już ciągnęło do pizzerii. 

Pizza na nietypowym spodzie. Przyda się lubiane warzywo

Składniki:

  • 1 średni kalafior, 
  • 1 średnie jajko, 
  • ok. 50 g startego twardego sera, może być parmezan, 
  • 1 łyżka twarogu, 
  • odrobina soli, 

Dodatkowo: sos pomidorowy, kilka plasterków szynki, mozzarella, pieczarki, cebula i inne ulubione dodatki

Spód z kalafiora do pizzySpód z kalafiora do pizzy Maren Winter /Shutterstock

Pizza na spodzie z kalafiora - sposób wykonania:

  1. Z kalafiora oberwij liście i zetrzyj go na tarce lub rozdrobnij malakserem na małe kawałeczki przypominające drobną kaszę. Następnie wsyp na 2-3 minuty do gotującej się wody. 
  2. Podgotowany kalafior porządnie odciśnij za pomocą ściereczki, by pozbyć się jak największej ilości wody. 
  3. Kalafior przełóż do miski, dodaj jajko, ser oraz twaróg i sól. Możesz dodać także trochę suszonego oregano. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą, dość zwartą masę. 
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na nią masę na spód do pizzy i uformuj owalny placek. Wyrównaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz do zarumienienia, powinno to zająć mniej niż 10 minut. 
  5. Na podpieczony spód wyłóż porcje sosu pomidorowego (polecam sos z tego przepisu). Następnie połóż na pizzy swoje ulubione dodatki i ponownie włóż do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści. 

Taka pizza jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza do wykonania, niż z tradycyjnym ciastem. Nie trzeba zagniatać, brudzić sobie rąk mąką i nie ma konieczności czekania, aż ciasto wyrośnie. Jeśli więc kochasz pizzę, ale nie boisz się nowych smaków, pizza na takim pysznym, warzywnym spodzie na pewno na stałe zagości w twoim domowym menu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.