Tak przechowywane warzywa to trucizna. Stają się skupiskiem E.coli

Czy wiesz, jak najlepiej przechowywać sałatę i inne warzywa liściaste, by nam nie szkodziły? Okazuje się, że nie każdy robi to dobrze. Najnowsze badania sprawią, że szybko nadrobisz braki. Ich wyniki szokują.

Warzywa liściaste, takie jak sałata, kapusta, jarmuż czy szpinak, to częsty dodatek do wielu dań. Są zdrowe, smakowite i doskonale komponują się z wieloma innymi składnikami. Nierzadko stanowią też bazę sałatek. Jak je przechowywać?

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Co znajduje się w sałacie? Nie tylko witaminy

Warzywa liściaste są cennym źródłem witamin, w tym witaminy K, C, A oraz B, minerałów i przeciwutleniaczy. Do tego możemy wykorzystać je w kuchni na naprawdę wiele sposobów, jako dodatek do kanapek, sałatek, czy dań. Niektóre z nich pasują również do odżywczych koktajli i smoothie. Z tego powodu naprawdę warto włączyć je do codziennej diety. Nie każdy jednak wie, że na przestrzeni lat były również kojarzone z epidemiami przenoszonymi przez żywność. Jak możemy przeczytać w badaniu opublikowanym na portalu sciencedirect.com, tylko na przestrzeni 10 lat pojawiło się ponad 130 ognisk, z czego niemal 70 proc. z nich było związanych z warzywami liściastymi. Okazuje się, że w zależności od rodzaju i temperatury przechowywania ich podatność na skażenie może znacznie się różnić. Pod lupę wzięto bakterię E. coli.

Gdzie trzymać sałatę, szpinak i kapustę? Naukowcy mówią jasno

W badaniach skontrolowano przeżycie bakterii na pięciu warzywach, a dokładniej na szpinaku, sałacie rzymskiej, sałacie liściowej, kapuście włoskiej i jarmużu w trzech temperaturach: 37, 20 i 4 stopni. Do jakich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Illinois Urbana-Champaing? - Widzimy wiele ognisk na sałacie, ale nie tak dużo na jarmużu i innych warzywach kapustnych — powiedziała Mengyi Dong, główna badaczka. Okazało się, że po zainfekowaniu warzyw bakterią, poziom skażenia uzależniony był nie tylko od temperatury, ale również właściwości powierzchni liści. I tak w temperaturze pokojowej E. coli rosła szybciej na sałacie, zaś po włożeniu jej do lodówki znacznie spadała. Z kolei w przypadku jarmużu czy kapusty włoskiej było odwrotnie. - Na tych warzywach E. coli rośnie wolniej w wyższych temperaturach, ale jeśli już występuje, może przetrwać dłużej w lodówce — wyjaśniła badaczka. Mimo to w ostatecznych rozrachunku zarówno jarmuż jak i kapusta włoska były mniej podatne na zakażenie, niż sałata. Tym bardziej że potem często są poddawane obróbce termicznej, która całkowicie niweluje bakterię, zaś sałatę je się na surowo.

Jak przechowywać warzywa?Jak przechowywać warzywa? Jak przechowywać warzywa? Fot. pexels.com / Alesia Kozik

Jak przechowywać warzywa? Sałatę zawsze trzymaj w lodówce

To jednak nie koniec odkryć. Okazało się, że o ile na uszkodzonych powierzchniach warzyw bakteria namnaża się znacznie szybciej, tak sok szpinaku, jarmużu i kapusty równocześnie wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą chronić przed zakażeniem. Badacze zaznaczają też, że nie należy rezygnować ze spożywania warzyw i owoców, ale warto przestrzegać kilku zasad. I tak warzywa należy zawsze dokładnie umyć przed spożyciem na surowo, zaś sałaty nie zapomnij przechowywać w lodówce. Staraj się też, aby nie dotykała innych produktów.

Gdzie przechowujesz warzywa?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.