Z jakich ziemniaków wyjdą najlepsze frytki? Będą chrupiące i złociste, ale zwróć uwagę na konkretną literę

Jak zrobić frytki, żeby były złociste, chrupiące z zewnątrz i niemal maślane w środku? Wydawać by się mogło, że wystarczy pokroić ziemniaki w słupki i usmażyć bądź upiec. Niby tak, ale frytkowy sukces zaczyna się już w sklepie. Z jakich ziemniaków zrobić najlepsze frytki? Nadaje się konkretny rodzaj.

Frytki to chyba najbardziej lubiana przekąska z ziemniaków, którą kochają ludzie na całym świecie bez względu na wiek. Oczywiście frytki są świetnym posiłkiem samym w sobie, ale stanowią idealny dodatek do obiadów, a brytyjskie fish and chips to już klasyka. Są pyszne z ketchupem, majonezem, sosem serowym, jako wierni towarzysze sznycli i kotletów. Oczywiście najlepsze frytki to te domowe, z tym nie sposób się nie zgodzić. Jednak żeby domowe frytki wyszły naprawdę idealne, trzeba zacząć od ziemniaków. Nie wszystkie gatunki będą dobrym wyborem, a jeden wręcz będzie wyborem złym. 

Zobacz wideo

Z jakich ziemniaków zrobić najlepsze frytki?

Wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków. Ziemniaki sałatkowe oznaczone literą A, ziemniaki ogólno-użytkowe oznaczone literą B oraz ziemniaki mączyste oznaczone literą C. Są też dwa typy pośrednie, czyli AB - sałatkowo - wszechstronnie użytkowe oraz BC - mączysto - wszechstronnie użytkowe. Najlepsze frytki wyjdą z ziemniaków o jak największej zawartości skrobi, która pod wpływem wysokiej temperatury parzy się i sprawia, że środek frytek jest delikatny i niemal maślany. Taki efekt uzyskamy używając ziemniaków mączystych, oznaczonych literą C. Jakie są to odmiany? Wymienić możemy między innymi: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, tajfun, gracja, mazur czy finezja. 

Frytki. zdj. ilustracyjneFrytki. zdj. ilustracyjne Fot. Grzegorz Bukała / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić najlepsze frytki? Prosty przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków mączystych,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i odrobina cukru,
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki oczywiście obierz i pokrój najpierw na plastry grubości ok. 1 cm, następnie w paski.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru i wrzuć frytki. Obgotuj je przez 3 minuty, następnie od razu włóż do miski z zimną wodą.
  3. Ziemniaki trzymaj w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Następnie odcedź je, osusz ręcznikiem papierowym. Ponownie przełóż do miski.
  4. Do frytek wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, bu proszek szczelnie oblepił każdy kawałek ziemniaków.
  5. Miskę z frytkami włóż do lodówki na pół godziny. Tuż przed wyjęciem frytek z lodówki, rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
  6. Wrzuć frytki na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i osusz na ręczniku papierowym.

I tym oto prostym sposobem masz pyszne, złociste i chrupiące frytki z delikatnym wnętrzem. Podaj je, jak tylko chcesz, polecam oprószyć je delikatnie startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem lub z panierowaną rybą albo sznyclem czy schabowym. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.