Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska, po którą sięga wiele osób. Często dodajemy je również do różnych dań i wypieków. Jeśli uwielbiasz się nimi zajadać, a potem czujesz się ociężale warto najpierw zastosować pewien trik. Z jego pomocą skutecznie rozwiążesz problem.
Orzechy, zarówno włoskie, jak i laskowe, nerkowca, brazylijskie czy pistacje, to świetny pomysł na zdrową i pożywną przekąskę, czy dodatek do dań i zup. Są nie tylko pyszne, ale również wręcz wypełnione składnikami odżywczymi, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób i wspomagają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Znajdziemy w nich dużo błonnika, witamin, antyoksydanty i cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Tak więc jeśli masz ochotę wrzucić coś na ząb, zamiast po ciastko sięgnij po orzechy. Zdecydowanie warto.
Mimo długiej listy zalet orzechy mają też kilka wad. Przede wszystkim są wysokokaloryczne, dlatego lepiej się nimi nie zajadać bez opamiętania. Tym bardziej że zazwyczaj już niewielka garść starczy, aby zaspokoić pierwszy głód. Jeśli jednak wciąż będziemy po nie sięgać, prędzej czy później dopadnie nas nieprzyjemne uczucie ciężkości, za które odpowiada kwas fitynowy. Czym jest? To związek, który znajdziemy w wielu produktach roślinnych, a w szczególności w strączkach. Spożywany w zbyt dużych ilościach może zmniejszyć przyswajalność składników odżywczych takich jak żelazo i wapń, a przy tym powodować dolegliwości ze strony układu trawiennego oraz uczucie ciężkości. By choć częściowo go zredukować zaleca się namaczanie produktów przez odpowiednio długi czas. Zabieg sprawi, że aktywuje się fitaza, która odpowiada za rozkład kwasu. Co więcej, oprócz tego produkty staną się mniej ciężkostrawne i gazotwórcze, a przy okazji pozbędziesz się z nich nadmiaru soli
Namaczać możesz zarówno orzechy, jak i np. migdały, choć pamiętaj, że w zależności od odmiany czasy będą się różnić. I tak dla przykładu popularne orzechy laskowe najlepiej namaczać przynajmniej 10 godzin, podczas gdy orzechy włoskie i wcześniej wspomniane migdały potrzebują ok. 8-9 godzin. Znacznie krócej, bo 4 godziny, będzie trwało namaczanie nerkowców i pistacji, zaś najkrócej orzechów brazylijskich i makadamia. W ich przypadku wystarczy jedna godzina. Samo namaczanie najlepiej przeprowadzać z pomocą przegotowanej i przestudzonej wody, najlepiej z dodatkiem kilku kropli octu jabłkowego, soku z cytryny czy odrobiny soli. Oczywiście należy mieć na uwadze, że namaczanie to tylko opcja, a nie konieczność. Co więcej, nie musisz zawracać sobie nim głowy, jeśli po orzechy sięgasz jedynie co jakiś czas i zjadasz je w formie przekąski. W takim wypadku nie powinny ci zaszkodzić.