Ta zapiekanka z resztek króluje na moim stole po Wielkanocy. Łącz mięsne kąski z kultowym warzywem

Zapiekanka z wielkanocnych resztek to przepis na szybki obiad za grosze, jednak to, co jest tu wyznacznikiem to wykorzystanie wszystkich produktów bez marnowania. Wystarczy mięsny rarytas połączyć z najpopularniejszym w Polsce warzywem i wszystko zapiec pod kremową pierzynką - smak i wygląd rewelacja!

Lodówka jest pełna wielkanocnych przysmaków, jednak nie masz już ochoty dojadać tych samych dań? Zamiast marnować żywności. pędzić na zakupy po kolejne produkty, wykorzystaj sprytnie to, co masz pod ręką. Zapiekanka z naszej receptury pochłonie resztki i pozwoli sporo zaoszczędzić, a do tego wybornie smakuje. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Zapiekanka z wielkanocnych resztek, czyli zero waste w apetycznym wydaniu 

W Polsce, co roku marnują się tony żywności, szczególnie w okresie świąt. Zamiast więc wyrzucać wielkanocne specjały postaw na wykorzystanie resztek z naszym sprytnym patentem. Wystarczy bowiem kilka smakołyków i kilka minut, by powstał wyborny i smakowity obiad z kilka przysłowiowych groszy. Tu nic się nie marnuje i obłędnie smakuje!

Do przygotowania naszej zapiekanki nie trzeba wiele. Głównym składnikiem jest mięsny rarytas, który chętnie tapla się w żurku lub wygrzewa w brytfance w towarzystwie cebuli czy chrzanu. Mowa tu oczywiście o białej kiełbasie, która będzie naszą bazą. Podana z ziemniakami, śmietanką i majerankiem podbije nie jedno podniebienie. 

Przepis na zapiekankę z białej kiełbasy. Idealna pozycja na wykorzystanie wielkanocnych resztek

Składniki: 

  • 250 g białej, surowej kiełbasy,
  • 3 cebule,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • korzeń chrzanu lub 2 łyżki tartego ze słoika
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka suszonego majeranku, 
  • zielenina do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przygotuj wszystkie produkty. Ziemniaki pokój w plasterki - najlepiej na mandolinie. Kiełbasę w kostkę lub plastry, podobnie cebulę. 
  2. Teraz sos - w misce połącz chrzan ze śmietanką, majerankiem, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie zamieszaj. 
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub masłem, na dnie układaj warstwę ziemniaków, później kiełbasę i na koniec cebulę. 
  4. Zapiekankę podlej teraz wcześniej przygotowanym sosem z chrzanu. 
  5. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach przez 45 minut. Na koniec ściągnij przykrywkę i podpiekaj zapiekankę kolejne 15 minut - wówczas pięknie się zezłoci. 
  6. Zapiekankę z białą kiełbasą udekoruj posiekanym szczypiorem lub koperkiem, smacznego!
Co najczęściej robisz z jedzeniem po Wielkanocy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.