Ciocia z Radomia zrobiła mi pampuszki i tym samym najlepszy obiad na świecie. Pokochałam ten smak

Niektóre dania są tylko w naszej głowie i mało kto o nich wie, lub je zna. Ten przepis zapoczątkowała w mojej rodzinie ciocia z Radomia. Te kotleciki zawsze wychodzą znakomicie i nie trzeba do nich specjalnych składników. Od razu pokochałam ich smak.

Pampuszki to w mojej rodzinie bardzo dobrze znane kotleciki z ciekawym farszem. Zrobienie ich jest proste, niewymagające, a ich smak zachwyca za każdym razem. To nic innego jak ziemniaczane ciasto, w którym skrywa się jajeczne nadzienie. Przygotujesz je z ugotowanych warzyw, które później warto uformować w odpowiedni kształt i wysmażyć.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Ten przysmak jest świetną alternatywą dla dobrze już nam znanych mielonych. To miła obiadowa odmiana, przy której prawie nikt nie przejdzie obojętnie. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj i sam się przekonaj, że smakiem i aromatem przebijają wszystko inne.

Przepis na pampuszki, czyli ziemniaczane kotlety z farszem

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 6 ugotowanych jajek,
  • cebula,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się farszem. Ugotowane jajka obierz i pokrój na drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj łyżkę majonezu i żółty ser, dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  2. Teraz czas na przyrządzenie ciasta. Ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmaż ją na złoto, następnie dorzuć do masy ziemniaczanej.
  3. Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbij 2 jajka, sól i pieprz. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej.
  4. Przygotowane ciasto podziel na 14 równych części. Każdą spłaszcz, na środek położyć pastę jajeczną,
  5. Gotowe złóż, formując kotleciki. Upewnij się, że są dobrze zlepione, by nic nie wypadło podczas smażenia. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i ułóż na gorącym tłuszczu. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu umieść kotlety na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.