Obiad za grosze i gotowy w 30 minut. Potrzebujesz tylko patelni i kilka składników

Proste, tanie w przygotowaniu, a do tego szybkie potrawy są dla nas na wagę złota. Szczególnie wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego. Ta potrawa z pewnością zostanie z tobą na dłużej, bo spełnia wszystkie powyższe cechy.

W obecnych czasach, gdy nasze życie jest w ciągłym pędzie, zależy nam na tym, by na każdym kroku oszczędzić czas. Zazwyczaj robimy to kosztem jedzenia, dlatego tak często zamawiamy je w lokalach. Chociaż restauracyjne potrawy są smaczne, z czasem i one mogą nam się znudzić. Wtedy na pomoc przychodzą niezastąpione przepisy, które są proste i szybkie w przygotowaniu.

Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Gdy na obiad chcesz zjeść coś pożywnego, szybkiego i przy okazji smacznego, to mamy coś idealnego. Ta zapiekanka jest błyskawiczna i nie potrzebujesz do niej za wiele rzeczy. Wystarczy, że wykorzystasz to, co masz w lodówce i przeniesiesz to na patelnię. Do zrobienia jej nie potrzebujesz nawet piekarnika. Zarezerwuj więc sobie 30 minut, a po tym czasie ciesz się aromatycznym daniem.

Przepis na zapiekankę makaronową z patelni

Składniki

  • 200 g ugotowanego makaronu,
  • pęto ulubionej kiełbasy,
  • 150 g pieczarek,
  • pół czerwonej papryki,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano,
  • słodka mielona papryka,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Ugotowany makaron pozostaw do wystudzenia. Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki, pieczarki przemyj i pokrój w plastry. 
  2. Pieczarki umieść na patelni i podsmaż je z odrobiną soli i pieprzu. W tym czasie pokrój w kostkę paprykę, a jajka roztrzep z dodatkiem przypraw za pomocą widelca.
  3. Ugotowanym makaronem wyłóż dno patelni i polej go niewielką ilością oleju. Na makaron wyłóż kiełbasę, pieczarki i paprykę. Posyp wszystko starym serem i polej jajkami.
  4. Tak przygotowane składniki smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka się zetną. Powinno to trwać około 10-15 minut. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania. Serwuj ją z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: