-
Haps
-
Jak przygotować
- Chorwacki szef kuchni zdradził mi patent na świetną paprykę. Można ją jeść przez cały rok
Chorwacki szef kuchni zdradził mi patent na świetną paprykę. Można ją jeść przez cały rok
Papryka w słoiku to nie jest dla nas nic nowego. Kwestia się jednak zmienia, gdy w ruch wchodzą dodatki, które można do niej dodać. To właśnie one sprawiają, że ten chorwacki przepis jest tak wyjątkowy. To w czym zatopione jest warzywo, jest pyszne, ale i zaskakujące.
Jestem wielką miłośniczką papryki i mogę ją jeść w każdej formie i w każdym daniu. Wyszukiwanie nowych sposób na jej zrobienie jest dla mnie czymś świetnym. Wynikiem tych poszukiwań jest ten przepis. Dostałam go od chorwackiego szefa kuchni. Powiedział, że to jego rodzinny przepis, który robiony jest od pokoleń. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Sos, w którym zatopione jest warzywo.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Papryka zamknięta w słoikach to dla nas nic odkrywczego. Jeśli jednak zobaczysz ten przepis, to od razu zauważysz, że jednak w tym wydaniu jest wyjątkowa. W pierwszej kolejności gotuje się ją w aromatycznej zalewie, a później miesza się z ciekawą mieszanką. Mowa tu o musztardzie i oleju. W takiej formie ląduje w naczyniach, a później można ją podawać z pieczywem lub jako dodatek do dań głównych.
Przepis na paprykę po chorwacku
Składniki
- 12 różnorodnych papryk,
- 250 ml octu,
- 250 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka soli,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 5 listków laurowych,
- 240 g łagodnej musztardy,
- 150 ml oleju.
Sposób przygotowania
- Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w wąski paseczki.
- Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp również cukier, soli i przyprawy takie jak pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Z takiej właśnie mieszanki przygotujesz zalewę.
- Do zalewy wrzuć pokrojone papryki i zagotuj całość na średnim ogniu. Od momentu zagotowania, gotuj wszystko około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie przecedź paprykę i pozostaw do ostygnięcia. Zalewę wylej.
- Musztardę i olej wymieszaj z sobą przy pomocy trzepaczki. Dodaj zimną paprykę, ponownie wymieszaj.
- Gotową mieszankę przełóż do czystych słoików i mocno zakręć. Tak przygotowane przechowuj w lodówce.