Placki z cukinii idealne na obiad. Będą puszyste i delikatne, ale nie zapomnij o triku z jajkiem

Placki z cukinii to rzecz nadzwyczajna z kilku powodów. Po pierwsze - są pyszne, to wiadomo. Są także łatwe w wykonaniu i idealnie pasują na obiad, śniadanie, podwieczorek i każdy posiłek. Przepis na placki z cukinii jest banalny, ale dziś podpowiemy, co zrobić, żeby były puszyste i delikatne. Będziecie zachwyceni.

Placki z cukinii zaraz po ziemniaczanych, to ulubione placuszki Polaków. Oczywiście nie ma żadnych powodów do zdziwienia, placki z cukinii są delikatne, świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub delikatnym sosem czosnkowym, a przepis jest tak prosty, że nikomu nie sprawi problemu. Jeśli jednak nie wbijesz od razu całego jajka, ale z białka ubijesz pianę, placuszki będą milion razy smaczniejsze i delikatniejsze. Idealnie na wiosenny obiad.

Zobacz wideo

Placki z cukinii - delikatne i puszyste

Składniki:

  • 1 większa cukinia, 
  • 1 średnia cebula, polecam cebulę czosnkową, 
  • 2 średnie jajka, 
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 2-3 czubate łyżki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału, 
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki do smaku, 
  • tłuszcz do smażenia,
  • posiekany koperek (opcjonalnie).

Placki z cukiniiPlacki z cukinii Mariontxa / Shutterstock

Puszyste placki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i dodaj niewielką ilość soli. Następnie porządnie ugnieć cukinię, by zmiękła i puściła wodę. Odstaw na 15 minut. 
  2. W tym czasie z białek ubij sztywną pianę. Kiedy cukinia puści już wodę, odciśnij ją najlepiej za pomocą lnianej ściereczki. 
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj żółtka, startą na tarce cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj także mąkę oraz pianę z białek i całość wymieszaj. Nie mieszaj jednak zbyt intensywnie, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placuszki. 
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wskazówka: Jeśli boisz się, że twoje placuszki będą chłonęły tłuszcz podczas smażenia, możesz w bardzo łatwy sposób temu zaradzić. Wystarczy, że do ciasta na placki z cukinii dodasz łyżkę octu, polecam ocet jabłkowy. Nie musisz jednak obawiać się, że placuszki zmienią smak - przeciwnie, ocet jabłkowy świetnie go podkręci.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.