Chyba dla nikogo nie będzie tajemnicą, że odpowiednia dieta, bogata w składniki odżywcze, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. W zależności od stylu życia, potrzeb, wieku i ewentualnych dolegliwości będzie się ona różnić. W przypadku pań po 50. roku życia, które mają za sobą menopauzę, ważne jest, aby była wzbogacona o dwa produkty.
Kobiety po 50. roku życia, które przebyły już menopauzę, są znacznie bardziej narażone na rozwój osteoporozy, czyli choroby układu szkieletowego, podczas której m.in. zmniejsza się gęstość kości. Wiąże się to z większym ryzykiem złamań. Jak wyjaśnia dr Marek Skoczylas, wszystko ze względu na zmiany hormonalne, jakie następują w organizmach pań, a przede wszystkim mniejszy poziom estrogenów. Okazuje się jednak, że wedle badań z 2023 roku, na które powołuje się lekarz, możemy wspomóc swój organizm w walce z tym zjawiskiem. Oczywiście, jeśli zauważysz u siebie jakiekolwiek objawy, w pierwszej kolejności należy udać się do lekarza, który cię zbada, a następnie zaplanuje odpowiednie leczenie. Niemniej oprócz tego warto wprowadzić do swojej diety pożywną i sycącą zupę, w której znajdziesz m.in. kurkumę oraz imbir, które wspomagają walkę z osteoporozą, a poza tym wykazują działanie przeciwzapalne i wspierające organizm. Oczywiście zupę może przygotować i zajadać się nią każdy, gdyż jest po prostu zdrowa i sycąca, ale panie po menopauzie w szczególności. Jak ją zrobić?
Do przygotowania zupy kurkumowo-imbirowej idealnej dla pań po pięćdziesiątce i nie tylko będziesz potrzebować:
Zupa z imbiru i kurkumy jest stosunkowo prosta w wykonaniu, smaczna, a przede wszystkim niezwykle sycąca oraz odżywcza. Przygotowania rozpocznij od posiekania warzyw, czyli cebuli, marchewki i selera, które następnie przenieś do garnka, skrop oliwą i podgrzej przez kilka minut. Rozgnieć, a następnie pokrój na drobne kawałeczki czosnek, obierz i posiekaj imbir, dodaj do nich kurkumę, płatki chilli, całość dorzuć do podgrzewanych wciąż warzyw i wymieszaj. Po ok. 5 minutach dolej bulionu i wsyp komosę ryżową, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu ok. 30-40 minut. Na koniec dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny lub ocet, posiekaną natkę pietruszki — pamiętaj, im więcej, tym lepiej — i podaj w miskach lub głębokich talerzach. Smacznego.