Te ziemniaczki z pieca smakują jak te z ogniska. Nacieram je magiczną posypką, a reszta robi się sama

Marzysz o chrupiących, złocistych ziemniaczkach jak z ogniska? Zamiast czekać do majówki, zrób je w domu. Wystarczy natrzeć warzywa magiczną posypką z kolorowych przypraw, wrzucić na brytfankę i zapiec w odpowiedniej temperaturze. Tego smaku nic nie pobije, szczególnie jeśli zadbamy o dodatkowe sosy.

Pieczone ziemniaczki to z jednej strony pestka, a z drugiej niemały wyczyn kulinarny. Ich sekret tkwi w chrupiącej skórce, a także przyprawach, które nadają odpowiedniego smaku. Nie obejdzie się więc bez marynaty. Na szczęście mamy sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i rozpieszcza podniebienie. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Ziemniaczki jak z ogniska. Ten przepis gości w mojej kuchni od lat

Zamiast po raz kolejny serwować do obiadu nudne ziemniaczki z wody lub kultowe już puree postaw na obłędny dodatek w postaci ziemniaczków z pieca. Ich złocista skórka to prawdziwa rozkosz dla wszystkich zmysłów. Jak je zatem przygotować, by smakowały niemal tak samo dobrze, jak bulwy pieczone w ognisku? Tu warto postawić na marynatę pełną kolorowych przypraw, która po zapieczeniu przyjemnie chrupie, a aromat roznosi się po całym mieszkaniu - zapewniamy, że nikt się nie oprze takiej uczcie doznań. 

Ziemniaczki lubią rzecz jasna sól, tu jednak warto postawić na nieco większą porcję przypraw. Dodajmy zatem do marynaty także świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, słodką paprykę, oliwę czy grubo mielony pieprz. W takiej mieszance zanurzamy nasze ziemniaki, wszystko starannie masujemy, na blachę i dzieje się magia. 

Przepis na najlepsze pieczone ziemniaczki, które smakują jak te z ogniska

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • pół łyżeczki rozmarynu, może być też świeże ziele,
  • sól,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków lub obrania warzyw ze skórki. Ziemniaki następnie kroimy na mniejsze kawałki - tu panuje dowolność i mogą być to połówki lub ćwiartki. 
  2. Do miski wlej oliwę, przeciśnij do tłuszczu dwa ząbki czosnku, dodaj sól, pieprz, rozmaryn, paprykę, czosnek granulowany. Wszystko starannie wymieszaj. 
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć na wrzątek ziemniaki i gotuj je przez około osiem minut. Następnie odcedź i odparuj. 
  4. Do marynaty na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszaj i zanurz w miksturze ziemniaki. 
  5. Wszystko starannie wymieszaj, by przyprawy pokryły warzywa w całości. 
  6. Tak przygotowane ziemniaki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach C.przez 45 minut. 
  7. Serwuj gorące ziemniaczki - polecamy podać je z sosem jogurtowo-miętowym lub np.czosnkowym, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.