Kotlety mielone w wersji fit. Zamień mięso na te dwa produkty, a zobaczysz efekty diety

Kotlety mielone to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Mięso wieprzowe jest jednak dość ciężkostrawne, a zbyt częste spożywanie go może prowadzić do problemów trawiennych. Klasyczne danie warto więc nieco "odchudzić". Jak to zrobić? Wyjaśniamy poniżej.

Kotlety mielone lądują na naszych talerzach dość często. Trudno się temu dziwić, w końcu są wyjątkowo smaczne i sycące. Nie da się jednak ukryć, że potrawie tej nie brakuje kalorii. Jeśli na co dzień starasz się jeść raczej lekko i zdrowo, a mimo to nie możesz się oprzeć klasycznym mielonym - koniecznie wypróbuj nasz przepis na kotlety w wersji fit. Nie zawierają w sobie ani grama mięsa, a są wyśmienite i lekkostrawne.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

"Odchudzone kotlety" to nie żart, a alternatywa dla klasycznych mielonych. Idealne na dietę redukcyjną

Bezmięsne kotlety to doskonała alternatywa dla osób, które uskuteczniają dietę redukcyjną bądź wegetariańską. Ich głównym składnikiem jest serek wiejski, a także płatki owsiane. W połączeniu z jajkami, cebulą oraz przyprawami tworzą wyśmienite danie, które sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Kotlety z poniższego przepisu są proste w przygotowaniu, dlatego polecamy je każdemu miłośnikowi smażonych rarytasów.

Składniki:

  • 280 g serka wiejskiego,
  • 180 g płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich),
  • 3 duże jajka,
  • mała cebula,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku, ostra lub wędzona papryka w proszku.

Chrupiące kotlety w wersji fit. Sposób przygotowania

Serek wiejski umieść w misce. Wsyp płatki owsiane i wbij wszystkie jajka. Dodaj także posiekaną cebulkę, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Jeśli chcesz, by kotlety były bardziej wyraziste w smaku lub pikantne, dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sproszkowaną paprykę ostrą bądź wędzoną.

Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij schłodzoną masę i zacznij formować z niej okrągłe, nieco spłaszczone kotlety. Umieść je na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smaż obustronne, aż nabiorą złocistej, chrupiącej skórki. Podawaj je obowiązkowo z surówką w towarzystwie np. tłuczonych ziemniaków lub gotowanych na parze warzyw. Smacznego!

Więcej o: