Do mizerii zawsze dodaję ten nietypowy produkt. Z nim kultowa surówka smakuje o niebo lepiej

Klasyczna mizeria to najlepszy dodatek do mielonych, schabowych czy jajka sadzonego. Jedną z najlepszych, polskich surówek warto jednak nieco wzbogacić - tukolejne zielone warzywo zrobi prawdziwe zamieszanie, ale ze smacznym efektem. Taka wariacja przyjemnie chrupie i ma nieco bardziej charakterystyczny finisz.

Wiosenny obiad bez mizerii to nie to samo. Warto jednak postawić na nieco udoskonaloną wersję kultowej surówki. Poza sosem z nabiału można ją podkreślić innym, zielonym warzywem. Taki duet obłędnie smakuje, pięknie prezentuje się na talerzu i co najważniejsze szybko z niego znika!

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Mizeria w tym wydaniu smakuje o niebo lepiej - przyjemnie chrupie i ma więcej witamin 

Klasyczna mizeria pójdzie w odstawkę jeśli spróbujesz naszej wariacji na temat kultowego już przepisu. Tu obejdzie się bez wielkiej filozofii - wystarczy jednak dodać jedno warzywo, by całkowicie zmienić smak wszystkim doskonale znanej surówki, która najczęściej jest serwowana z sadzonym i ziemniaczkami, mielonym, schabowym i innymi specjałami rodem z polskiej kuchni. 

Mizeria z dodatkiem zielonego warzywa jest o niebo smaczniejsza. Mowa u o porze, który nie tylko przyjemnie chrupie, ale i nada całości nieco ostrości i wyrazistości. Cała kompozycja nie kończy się jednak na zielonym duecie. Warzywa doprawiamy oczywiście śmietaną, sokiem z cytryny i octem, np. jabłkowym. Takie zestawienie zdobimy zieleniną i serwujemy z domowym obiadem - gwaranujemy, że jest smacznie i zdrowo. 

Przepis na mizerię z zielonym bonusem, czyli por w duecie z ogórkiem 

Składniki: 

  • ogórek, 
  • biały fragment pora,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • kilka łyżek śmietany 12 lub18 proc.,
  • łyżka soku z cytryny, 
  • cukier,
  • sól, 
  • pieprz grubo mielony, 
  • koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek umyj pora i ogórka. 
  2. Ogórka pokrój na cienkie plasterki - najlepiej na tarce. Warzywo posyp solą i odłóż na bok, by pościło wodę. 
  3. Pora pokrój w drobne talarki. 
  4. Ogórka odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do pora. 
  5. Do warzyw dodaj teraz ocet, śmietanę, cukier, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koper i na koniec ocet jabłkowy. Wszystko starannie wymieszaj i gotowe. 
  6. Surówkę serwuj do obiadu - najlepiej smakuje z kotletami mielonymi schabowymi lub wiosennym jajkiem sadzonym z puree. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.